VIJESTI

GORAŽDE Petočlana porodica Krezović preživljava teške dane

Za Vaskrs problemi u drugom planu

AlB

1.5.2016

Vaskrs je praznik kada se brige nastoje zaboraviti, a radost podijeliti sa porodicom i prijateljima. Međutim, Momo Krezović sa Dubišta kod Goražda ne može sakriti zabrinutost, jer u njegovoj petočlanoj porodici niko ne radi.

- Živim sa četvero članova i majkom petom. Ne radi nigdje niko. Majka mi je teško bolesna, prije dva mjeseca odsjekli su joj nogu. Za njeno liječenje podigao sam i kredit i sad ne znam od života šta da radim. Imao sam neku namirnicu, žena je prodajom sira i mlijeka nešta zaraditi, ali sad nam je i krava uginula, pa ne znam ni šta ću, ni kako ću – kaže Krezović.

Bez ikakvih primanja, osim boračkog dodatka koji kasni, život je težak, a Momo pokušava preživjeti od sječe šume i proizvodnje drvenog ćumura. Nekada su, dodaje, on i supruga radili u „Pobjedi“, živjeli lijepo, a sad ima samo kuću i ništa više. Pesimista je da će sutra biti drugačije.

- Vidiš ti da su lopovi svugdje, i kod nas, i kod vas. Pokradoše Boga, Allaha. Ja ukradem metar drva – goni me, a njega ne goni što ukrade milijarde para. Jedino da se izabere jedan čovjek, k'o Tito što je bio, a ovako sa ovim strankama i jadima to samo vodi narod u propast – ogorčen je Krezović.

Predsjednik Regionalnog odbora za povratak u jugoistočnu Bosnu, Muhamed Bukva, pozvao je sve institucije i humane ljude da pomognu porodici koja se prije 16 godina vratila na periferiju Goražda.

- Pokušaćemo da alarmiramo sve donatore da izađu ovom čovjeku u susret, kako bi nabavio drugu kravu i kako bi mogao otplaćivati kredit. Ova porodica živi samo od svog rada, i to teškog rada, jer znamo kako je sjeći drva ili proizvoditi ćumur da bi se zaradio dinar. Zato apelujem da se bar jedan član ove porodice zaposli u neku firmu – kazao je Bukva.