VIJESTI

Ambasador BiH u Pakistanu otvorio Internacionalni film festival Islamabad 2016.

Bit će prikazano nekoliko filmova iz BiH

B. Šišić

1.5.2016

Ambasada BiH u Pakistanu Nedim Makarević, zajedno sa Fondacijom za umjetnost, kulturu i obrazovanje (FACE) i pakistanskim nacionalnim vijećem za umjetnost (PNCA) organizovala je Internacionalni film festival Islamabad 2016. na kojem se predstavilo 12 zemalja.

Ambasador Makarević otvorio je 29. aprila Festival, gdje je u uvodnom govoru naglasio znacaj umjetnosti, posebice filma i muzike te kakao je bitno da se filmska kultura njeguje upravo u zemljama kao sto je Pakistan.

"Cilj festivala je da u domenu kratkog dokumentarnog filma predstavi domaćoj publici bh. umjetnike", izjavio je ambasador Makarević.

"BiH, u skladu s mogućnostima, ima veoma uspješnu filmsku industriju. Imamo Oskara, osvojili smo Berlinale te niz drugih nagrada. Smatramo da imamo mnogo toga da ponudimo na ovom planu, pogotovo Pakistanu koji u zadnje vrijeme mnogo ulaže u filmsku industriju te je osvojio dva Oskara. Nakon prva dva dana emitovanja,bio je poslije toga dan radionica u kojem su se mladim umjetnicima zainteresovanim za filmsku pruzila stručna predavanja", dodao je.

Filmovi iz BiH  koji su prikazani na ovom festivalu su "Ja sam Adnan i neću Vas ubiti" (režija Adnan Smajić), "Bit će šta će biti" (rezija Esma Sarić) i "Karta u jednom pravcu" (režija Jasmin Pivić).

Nakon prikazivanja filmova uslijedio je uvod u sevdah gdje je ambasador skupa sa umjetnicima Zeejah Fazli u Arieb Ashar odsvirao sevdalinke poput "Moj Dilbere", "Tamburalo momče u  tamburu", "Emina".

svirale-se-sevdalinke

Ambasador Makarević skupa sa umjetnicima Zeejah Fazli u Arieb Ashar svirao sevdalinke