VIJESTI

Uskoro obnova škole u Bosanskom Grahovu

Vlada RS odobrila 100.000 KM

A. Kamber

1.5.2016

Bosansko Grahovo je jedina općina u Livanjskom kantonu bez srednje škole i jedina koja ima u funkciji samo jednu osnovnu školu, koju pohađa 95 učenika i u kojoj se od naredne školske godine očekuje upis još 25 prvačića. Davno je u dva navrata obnavljana i škola u Crnom Lugu, ali je, na žalost, bez dovoljnog broja đaka, pa isti odlaze u gradsku školu koja i sama treba  obnovu. Vršitelj dužnosti načelnika općine Bosansko Grahovo, Duško Radun potvrdio je da bi u narednom periodu trebala biti obnovljena ta škola za koju je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske osiguralo 100.000 KM.

"Čeka se da resorno ministarstvo RS odabere izvođača radova, a općina Bosansko Grahovo je završila svu projektnu dokumentaciju. Imamo u planu obnoviti i horizontalnu signalizaciju u gradu koja nije obnavljana već 17 godina i što je opasnost za pješeke, pogotovo za đake“, kazao je za Avaz Radun, izrazivši zadovoljstvo i nedavnim otvaranjem apoteke u gradu, te entuzijazmom grupe građana koji su dobrovoljno čistili prilaze poznatoj pećini Ledenica i Šatorskom jezeru  kako bi se oživio i turizam u ovoj nerazvijenoj općini, rodnom mjestu Gavrila Principa i Đure Pucara Starog, koja je prije rata i uvozila radnu snagu dok danas ljudi jedva preživljavaju u nedostatku posla.

Radun je kazao da su isplatili i devet zaostalih plaća, naknade za regres i tople obroke zaposlenima u općini, te riješili problem dugovanja prema njima, koja su bila preko 350.000 KM, a radnici sad imaju i zdravstveno osiguranje. Radun se nada da će se i institucije u FBiH aktivnije uključiti u rješavanje problema općine kojoj je na čelu nakon smjene njegovog prethodnika Uroša Makića.