SARAJEVO

Od Kantona zatražen završetak rekonstrukcije Doma zdravlja Otoka

Vijeće je na sjednici razmatralo informaciju o stanju i problemima

Fena

30.4.2016

Općinsko vijeće Novi Grad u Sarajevo zatražilo je od nadležnog kantonalnog ministarstva da rekonstrukcija Doma zdravlja na Otoci bude završena do septembra, saopćeno je iz te općine.

Vijeće je na sjednici razmatralo informaciju o stanju i problemima u oblasti primarne zdravstvene zaštite stanovništva na području općine.

Istaknut je nedostatak ljekara i medicinskog osoblja, ali i problem velikih gužvi u ambulantama porodične medicine na području Novog Grada, čije usluge koristi više od 127. 000 stanovnika.

Kako je kazala direktorica Doma zdravlja „Novi Grad“ Merima Pašić, razlog je penzionisanje ljekara, ali i premještanje službi iz Doma na Otoci, čija je rekonstrukcija u toku, u druge organizacione jedinice.

Vijećnici su zaključili da od nadležnog kantonalnog ministarstva traže da putem institucija uključenih u implementaciju projekta rekonstrukcije Doma zdravlja „Novi Grad“, radovi budu završeni do početka naredne školske godine. Vijeće je uputilo zahtjev Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo da odobri zapošljavanje medicinskog kadra u Domu zdravlja „Novi Grad“ radi efikasnijeg pružanja zdravstvenih usluga građanima.

Vijećnici su istakli da Općina Novi Grad Sarajevo vodi inicijativu rekonstrukcije objekta iako ta oblast nije u nadležnosti lokalne zajednice. Jedan je od tri sufinansijera projekta, a sve s ciljem da rekonstrukcija bude završena što prije.

Međutim, implementator projekta je Javna ustanova „Dom zdravlja“ Kantona Sarajevo, dok su u realizaciju uključeni i Zavod zdravstvenog osiguranja kao finansijer i Zavod za izgradnju,koji vrši nadzor nad izvođenjem radova. Radove izvodi firma Unioninvest.  

Radovi su intenzivirani nakon rješavanja nesuglasica između Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Zavoda za izgradnju KS te je dosad urađeno oko 70 posto posla. Završeni su stropovi, podovi, sve instalacije, a obezbijeđena su i gotova sva finansijska sredstva, tako da se očekuje da će objekat biti završen u predviđenom roku.

Na sjednici je vijećnicima prezentirana i informacija o izvršenju budžeta Općine Novi Grad za period od 1. januara do 31. marta ove godine. Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za finansije i zajedničke poslove Emir Dedović kazao je da je izvršeno 34 posto budžeta od planiranog.

- Dvanaest miliona konvertibilnih maraka u ovom periodu nam daju za pravo da imamo potpuno realnu osnovu da izvršimo budžet koji je prvi put u Općini Novi Grad 35 miliona, a koji je postavljen dosta optimistički i na realnim osnovama. Ova tri mjeseca govore da ćemo to uspjeti izvršiti u 2016. godini -kazao je Dedović.