KOŠARKA

ĐEDOVIĆ: Ako se ukaže prilika, igrat ću ponovo za BiH

Bek Bajerna o povratku u reprezentaciju

E. JESENKOVIĆ

30.4.2016

Iako se prije nekoliko dana javila nada da bismo Nihada Đedovića mogli ponovo gledati u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine, na mogući povratak jednog od naših najboljih košarkaša morat ćemo još pričekati...

Kako nam je jučer potvrdio Đedović, dodatne provjere koje su preduzete u Njemačkoj, pokazale su da u ovom momentu ne postoji mogućnost da Nihad dobije dvojno državljanstvo.

Dao dozvolu

Podsjetimo, 26-godišnji bek lani je prihvatio njemačko državljanstvo i morao se odreći našeg, ne znajući da će mu to zatvoriti vrata bh. selekcije (iako se Nihad i dalje vodi kao bh. košarkaš, ne posjeduje pasoš koji se mora predočiti prije svakog zvaničnog međunarodnog susreta).

- Moja želja nikad nije bila sporna, a zaista sam se ponadao da bi ovog puta moglo upaliti i da ću ponovo zaigrati za reprezentaciju. Ovdje su, ipak, još jednom provjerili s vlastima je li moguće dobiti dvojno državljanstvo i dobili su odgovor da nije – rekao nam je Đedović, koji je prethodno dao dozvolu predstavnicima KSBiH da počnu proceduru za povratak bh. pasoša u slučaju da iz Njemačke dobije pozitivan odgovor.

Propustio EP

Nihad je zbog ovoga već propustio Evropsko prvenstvo prošle godine u Francuskoj, dok zbog operacije šake nije mogao igrati ni kvalifikacije 2014. Ipak, kaže da je spreman u budućnosti sačekati i najmanju mogućnost da ponovo obuče dres “Zmajeva”, u kojem je, na seniorskom nivou, debitirao još 2007. godine.

- Ukoliko se pojavi mogućnost da se riješe administrativni problemi, odnosno omogući dobivanje dvojnog državljanstva, bio bih veoma sretan – izjavio je bivši prvotimac sarajevske Bosne, španske Barcelone, turskog Galatasaraja... koji već treću sezonu nosi dres njemačkog Bajerna iz Minhena.

Lov na drugo mjesto

Đedović je ove sezone treći strijelac Bajerna u njemačkom šampionatu, uz prosjek od 23,7 minuta, 11,8 poena, 2,9 skokova i 2,4 asistencije u 24 nastupa.

- Uskoro će početi plej-of, a cilj nam je u posljednja dva ligaška kola izboriti drugu startnu poziciju – kaže Đedović, čija ekipa zaostaje za vodećim Bambergom i za drugo mjesto se bori s Oldenburgom.