SPORT

MUAMER HUKIĆ ZA AVAZ: Svakog mogu pobijediti!

Intervju sa bokserskim prvakom svijeta

A. SOKOLOVIĆ

1.5.2016

Presretan sam da sam u Sarajevu. Iako zadnjih godina najviše vremena provodim u Berlinu, prelijepo se osjećam kada dođem u Sarajevo, prošetam Baščaršijom. Toliko mi je ovdje lijepo, da ću ponovo doći. Ko zna, možda budem nekada i u ringu. To je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" rekao Muamer Hukić, alijas Marko Huk (Marco Huck), jedan od najvećih boksera svijeta koji je jučer stigao u kratku posjetu Bosni i Hercegovini.

Rodbina u BiH

Hukić, koji je rođen u Sjenici i koji ima rodbine u Tuzli (prva rodbina mu je rahmetli bivši nogometni as Slobode Mustafa Hukić), rado je pristao da za najtiražniji i najutjecajniji dnevni list u našoj zemlji sumira dojmove nakon februarske pobjede u Haleu, gdje je na vrhunski način stigao do pobjede nad Britancem Olom Afolabijem, prekidom u desetoj rundi. 

- Sve svoje snove sam ostvario. Veoma sam realan, ne letim u visine. Ciljeve imam u glavi i polako ih ostvarujem. Hvala uzvišenom Bogu, na svemu što mi je podario, od talenta do svjetskih naslova – kaže Hukić, koji je u Sarajevo stigao s rodbinom iz Sandžaka, koja se kratko zadržala u BiH. 

Kakav je bio osjećaj kada ste dobili čestitku od njemačke kancelarke Angele Merkel?

- Bio sam iznenađen. Prelijep osjećaj, da neko kome sport opet nije primaran, prepozna nečiji uspjeh. Njenu čestitku smatram pohvalom da ovo čime se bavim odlično radim.

Jedan od uspjeha smatrate sigurno i što ste otvorili promotorsku agenciju?

- Taj cilj sam ostvario krajem 2014. godine sa svojim bratom. Mi smo dva tijela, jedna duša. Opet smo tako vaspitani da stariji brat mora biti kao otac. Imao sam velikih protivnika koji su mi podmetali noge. Ali sam uspio. Osim toga potpisao sam  i ugovor s najboljom televizijom, ne samo u Njemačkoj, nego u Evropi, RTL-om. 

Koliko se može zaraditi novca od jednog meča, kada uključimo sponzore, TV prijenos...?

- Malo za život, ali  previše za smrt. Znači, dovoljno. 

Početkom 2004. godine ste bili na putu da postanete Bosanac. No, niste dobili državljastvo BiH...

- Moj prijatelj Mensur Peljto se zalagao da ga dobijem. Nisam ga dobio. Što bi naš narod rekao, bilo prošlo... Ja sam Bošnjak, iako sam rođen u Sandžaku, u Srbiji. Poštujem sve nacije, ali rođen sam kao Bošnjak, takav ću i umrijeti. 

Gdje se vidite za dvije, tri, pet godina?

- Možda i deset... Teško je to kazati... U svom kupatilu imam veliko ogledalo. Kada sam svojevremeno postao prvak svijeta u kik-boksu, koji sam trenirao kao i karate, pogledao sam se u ogledalo i rekao – sada je red da budeš prvak svijeta. To sam ostvario. 

Šta sada kažete kada pogledate u ogledalo?

- Da se moram dobro pripremiti za meč u septembru. Tada bih ponovo trebao u ring. 

Posjeta istanbulu

Jedan od protivnika se spominje i Damir Beljo, koji je u Vašoj WBO kruzer kategoriji, također jedan od izazivača za svjetski naslov?

- Belju sam gledao. Došao sam jednom prilikom da podržim mog prijatelja konji je imao meč kada i Beljo. Damir je odličan bokser, kojeg veoma cijenim. Vidjet ćemo šta na sve kaže moja TV-kuća... Sve je otvoreno.

Gdje ste nakon Sarajeva?

- Idem u Sjenicu, pa već početkom maja odlazim u Istanbul. Tu ću se zadržati dvije sedmice, privatno. Nakon pobjede nad Afolabijem, bio sam u Istanbulu, Dubaiju. Volim putovati. Nadam se da me put ponovo dovede u Sarajevo. Uskoro.

Kerim ili Kadir budući bokseri?

- Jutros sam se smijao Kadiru (dvije godine) kada sam iz Njemačke krenuo prema Sarajevu. On je pred put digao ruke prema meni i počeo mahati njima kao da će me udariti, u stilu boksera. I stariji sin Kerim (4) isto voli boks. Volio bih da jedan od njih krene mojim putem – kaže Hukić.

Ćatiću je namješteno

- Ne vjerujem da je Adnan Ćatić koristio doping. On je profesionalac. Inače, čim napustimo ring, uz nas je čovjek koji nas prati. Ako slučajno odemo drugim putem, odmah smo kažnjeni. To zna i Ćatić i moguće je da je u flašicama u koje je davao urin, bio steroid. Ubjeđen sam da mu je sve naštimano – kaže Hukić, koji je znao imati iznenadne posjete ljudi iz doping kontrole u šest ujutro i po tri puta u toku dana davati urin na analizu.