BIH

Obilježena 24. godišnjica stradanja civila na mostu Brčko - Gunja

Srpske snage na današnji dan 1992. godine eksplozivom srušile most

Fena

30.4.2016

 Prigodnim govorima, paljenjem svijeća i bacanjem cvijeća u rijeku Savu na mostu Brčko-Gunja, više stotina Brčaka odalo je počast nevinim civilima koji su stradali na današnji dan, prije 24 godine.

U ranim jutarnjim satima, 30. aorila 1992. godine srpske su snage eksplozivom srušile most Brčko-Gunja u trenutku kada je veća skupina civila pokušala pješice preko mosta iz Hrvatske ući u Bosnu i Hercegovinu.

 „Jedan od uvjeta mira i suživota na ovim prostorima jeste procesuiranje svih ratnih zločina, a u ovom slučaju to, ne da nije urađeno, nego se i ne istražuje. Time se nadležne institucije stavljaju na stranu odgovornih za ovaj stravični, teroristički čin, čime i same, možda nesvjesno, podržavaju terorizam“, kazao je Ramiz Ahmetović, predsjednik udruženja nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta.

Dodao je kako je toga dana napravljen uviđaj od strane tadašnje policije te da su pokupljeni skeletni ostaci poginulih koji su prevezeni u bolničku mrtvačnicu gdje im se gubi svaki trag.

Za ovaj ratni zločin, u kojem je, prema neslužbenim procjenama ubijeno između 100 i 150 civila, do sada nitko nije odgovarao.