VIJESTI

VASKRS Đuraši se raduju jer će ugostiti drage prijatelje

U domu Velinke i Ljubomira iz Dervente sve spremno za praznik

N. SIMIĆ

30.4.2016

Bračni par Ljubomir (67) i Velinka (65) Đuraš iz naselja Kalenderovci kod Dervente u ljubavi i slozi dočekuju Vaskrs. Upoznali su se u Njemačkoj na privremenom radu, gdje su se vjenčali i ostali do odlaska u penziju. Imaju dvije udate kćerke i troje unučadi. Dok su bili u Njemačkoj, nastojali su proslaviti i obilježiti veće praznike Đurđevdan, Božić, Vaskrs i oko praznične trpeze okupiti porodicu i drage prijatelje. 

- Sada smo više kod kuće, a povremeno odlazimo kod kćerke i zetova. Dok smo bili u Njemačkoj, uvijek su nam u goste dolazili prijatelji druge vjeroispovijesti i mi smo išli kod njih. Vaskrs je praznik vjere, nadanja, praštanja - kaže Ljubomir. 

Osim posta, obavljaju i druge pripreme kako bi Vaskrs bio što ljepše dočekan. 

- Ove godine Vaskrs pada na 1. maj, Praznik rada, a 6. maja nam je krsna slava Đurđevdan. To su dani kada nam u goste dolaze dragi prijatelji – govori Ljubomir. 

Velinka je rodom iz Kulaša i od majke je naučila mnogo toga, što i danas nastoji primijeniti u pripremanju hrane. 

- Za farbanje jaja koristim uglavnom prirodne boje koje dobijem iz lukovice, koprive, kore drveća. Jaja šaram listovima djeteline ili uz pomoć drugih trava. Pravim domaće kolače, razne pite, sarmu. U današnje vrijeme sve se to može kupiti u trgovačkim centrima, ali je ostala tradicija da mi to pravimo kod kuće, na domaći način – kaže ona. 

Po običaju, na Vaskrs se obavlja tucanje jajima, a čije jaje bude tvrđe, njega će sreća pratiti tokom cijele godine. 

- Sve kada saberemo, izjednačeni smo, niko nije pobjednik. Godinama smo zajedno pa je teško svako nadmetanje sabrati - kroz šalu kažu Đuraši.