VIJESTI

VASKRS Ovaj praznik zbližava nas s porodicom

Studenti Nevena Simić i Vedran Bjelanović za Vaskrs putuju kući u Derventu i Doboj

M. Mu.

30.4.2016

Nevena Simić i Vedran Bjelanović mladi su par koji će 2.  maja proslaviti četiri godina veze. Oboje su studenti različitih tuzlanskih fakulteta, Nevena Farmaceutskog, a Vedran Prirodno-matematičkog fakulteta. Iako su zbog studija odvojeni od rodne Dervente i Doboja, Vaskrs je praznik koji će ih ponovno zbližiti s porodicama. 

Vaskrs će provesti kod kuće, a posebno se, kako kažu, raduju bojenju jaja. Za žene je taj dan, govori Nevena, posebno stresan, ali ujedno i radostan. 

- U kući taj dan vladaju panika i pometnja. Pomažem majci i sestri u bojenju jaja i to me posebno ispunjava. Jako je važno kako će se to uraditi i da li će se svidjeti djeci koja će doći po njih – kaže ona. 

Vedran govori da se prvo jaje, po običaju, farba u crvenu boju, i ono ostaje u kući tokom cijele godine. To jaje zove se čuvarkuća.

- Ostaje kako bi kuća tokom cijele godine bila sretna i napredna – pojašnjava on. 

Kroz osmijeh govori da je Nevana veća vjernica i da je, kako to vjera nalaže, pred Vaskrs postila 49 dana. 

- Po povratku iz crkve dolazi se kući na porodični doručak. Trpeza je puna vaskršnjih jaja, hrane, svijeća, nafore, ali i neizostavne rakije. Najprije svi uzmu naforu, a potom slijedi takmičenje u tucanju jaja. Gubitnik mora pojesti svako razbijeno jaje – pojašnjava Nevena. 

Fotografiranje za uspomenu 

Nevena govori da se ukućani tokom cijelog dana mole Bogu i iskazuju mu zahvalnost. Neizostavno je vaskršnje druženje s prijateljima i komšijama.

- Najljepši dio dana je kada u kuće dolaze najmlađi članovi porodica, u narodu poznati kao lazarice. Oni dolaze po svoje jaje i slatkiš. Na kraju dana svi se fotografišemo – dodaje ona.