VIJESTI

Sa zidovima Aladže raste i radost Fočaka zbog njene obnove

S neimarima mostarske "Bišine" na desetom metru minareta

A. BAJRAMOVIĆ

30.4.2016

Obnova Aladža džamije napreduje planiranom dinamikom, a na mjestu gdje su se do decembra 2014. nalazili samo njeni ostaci i temelji, zarasli u korov, već se nazire nekadašnja ljepota bisera arhitekture i simbola Foče. Radnici mostarske “Bišine”, podizvođača radova, koje finansiraju Rijaset Islamske zajednice BiH i Direkcija vakufa Republike Turske, ugrađuju kamene blokove u 1,20 metara široke zidove džamije na visini od skoro devet metara. 

Sedra i tenelija

- Otprilike smo na polovini gradnje visinskih zidova na koti plus 8,5 metara. Radovi na munari odmakli su malo dalje i ona je na 9,5 metara. S vanjskog dijela zidova je sedra, koja se kopa iz majdana gdje je i vađena prije nekoliko stotina godina. Kamen tenelija čini unutrašnji dio zida. On se, isto, kopa ovdje, vozi se u Jablanicu, gdje se reže, i ponovo se vraća i ugrađuje. Sve se radi u krečnom malteru, po starinskoj tehnologiji s gašenim krečom i dodatkom 20 posto mljevene opeke zbog bolje čvrstoće maltera – kaže Hajro Tanović, rukovodilac gradilišta.

hajro-tanovic

Tanović: Kamen se reže u Jablanici

Mnogo zahtjevnih poduhvata, poput izrade mukarnasa ili stalaktitnih ukrasa, mihraba i magfirlea, a posebno gradnja kupole te unutrašnje oslikavanje Aladže, prati ili očekuje učesnike ovog zahtjevnog graditeljskog poduhvata. Sve se gradi u kamenu, na način kako je 1549. godine tražio prvobitni graditelj Hasan Nazir. 

- Hvala Allahu, ljudima i neimarima, mi smo prezadovoljni. Ostvaruje se ono što nam je bio san od početka obnove rada Medžlisa IZ u Foči – kaže Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa IZ Foča.

salem-cemo

Ef. Ćemo: Bez ikakvih problema

Počaste radnike

Dodaje kako je neko morao zaslužiti da objekt takve ljepote i vrijednosti bude izgrađen u Foči, ali i da 24 godine nakon rušenja on ponovo bude obnovljen na obali Ćehotine. 

– Mi smo i očekivali da će se njenoj obnovi radovati svi. Aladža je jedina ovakva džamija za koju mi znamo. Raduje nas da nismo imali apsolutno nikakvih problema, da ovdje, pored naših majstora, rade i komšije, koje Aladžu uistinu sa zadovoljstvom i ushićenjem grade. Isto tako nas raduje da skoro svakog dana neko svrati, počasti radnike i pita kako napreduju radovi – ističe Ćemo.