VIJESTI

Ministar ekonomije Katara na SBF-u

Visoka delegacija prijateljske zemlje u BiH

F. V.

30.4.2016

Ministar ekonomije i trgovine Države Katar šeik Ahmed bin Džasim el-Tani boravit će iduće sedmice u posjeti našoj zemlji, saznaje "Dnevni avaz".

Ministar El-Tani s delegacijom će u ime Države Katar prisustvovati 7. Sarajevo Business Forumu (SBF), koji će biti održan 4. i 5. maja, a tokom posjete susrest će se s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, a mogući su i drugi susreti. 

Posjeta će, između ostalog, biti iskorištena i za razgovore o uspostavljanju Fonda prijateljstva za pomoć privredi BiH, čiji ukupna vrijednost dostiže 50 miliona dolara.

Zvaničnici Katara boravili su prošlog mjeseca u BiH, gdje su s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i predstavnicima Vlade RS započeli razgovore o uspostavljanju ovog fonda, a što je rezultat dogovora koji su članovi Predsjedništva BiH postigli s katarskim emirom El-Tanijem tokom njegove posjete BiH u januaru. 

Riječ je o inicijativi koja je prvi put konkretnije spomenuta upravo na SBF-u 2014. godine. Cilj uspostavljanja ovog fonda na revolving osnovi je pomoć u zapošljavanju mladih u cijeloj BiH. Na ovaj način BiH bi dobila značajnu pomoć u borbi protiv jedne od najviših stopa nezaposlenosti mladih u Evropi.