BIH

Pet manje poznatih turističkih lokacija u BiH koje će vas očarati!

Ova mjesta morate posjetiti

Autor:(A. Vr.)

30.4.2016

Kako bi vam pomogli u planiranju idealnog odmora i uživanja za 1. maj, donosimo vam listu od 5 najinteresantnijih manje poznatih destinacija za posjetiti u Bosni i Hercegovini.

Semešnica

Pokajao bi se svaki putnik koji na putu od Bugojna ka  Donjem Vakufu ne bi svratio do izvora pitome rječice po imenu Semešnica.

Ljudi od "stručnog govorenja" kažu da se ona napaja iz donjih horizonata kupreškog polja, ali ono što ovdje vidi obično ljudsko oko, prije nego izvorom, dalo bi se nazvati pošumljenom rijekom.

Putići i mostići od drvenih oblica prostrti preko vode, kao da nisu ljudskom rukom pravljeni, kao da je sve samo raslo i nicalo, baš tako kako stoji i izgleda...

Semešnica, lijeva pritoka rijeke Vrbas, duga je 18 kilometara. Zbog svoje vegetacije i klime, 2005. godine je izabrana kao idealno mjesto za naseljavanje dabrova u BiH. Dabrovi su se uspjeli nastaniti u toku rijeke, a područje Semešnice proglašeno je zaštićenim područjem.

Na 3 kilometra od gradića Donji Vakuf, uređeno je izletište i napravljen ribnjak do kojeg vodi makadamski put. Izletište je smješteno na lokaciji na kojoj rijeka Semešnica pravi više slapova. Izletište je idealno za dnevni odmor, a posjetiocima se nudi veoma ukusna svježa pastrmka sa roštilja.

top-semesnica

Tešanj

Gradić Tešanj leži među brdima uz riječicu Tešanjku, desnu pritoku rijeke Usore. Gradom dominira Tešanjska tvrđava, koja je jedna od najvećih i najznačajnijih objekata ove vrste u BiH. Gornji dio tvrđave je nastao u srednjem vijeku, a donji u osmanskom periodu. Dvije kule unutar tvrđave su osposobljene kao galerijske prostorije, a gornji plato služi za održavanje raznih priredbi.
Vrijedni kulturno-historijski spomenici u gradu su Gazi Ferhad-begova džamija (Ferhadija) i Eminagića konak. Eminagića konak je najstariji i najljepši objekat porodničkog graditeljskog nasljeđa u Tešnju. Pripadao je porodici Eminagić, koji su bili bogati veleposjednici i trgovci. Izgrađen je polovinom XIX st. a generalno je obnovljen prije par godina. Konak se sastoji od magaze u podrumu, prizemnog dijela koji je bio namijenjen za svakodnevne aktivnosti i sprata na kojem su smještene sobe za spavanje, prijeme i goste.

top-tesanj

Rijeka Krušnica

Rijeka Krušnica je veoma mirna i čista rijeka. Bogata je ribom i na njoj se često održavaju takmičenja u fly-fishingu.
Vrelo rijeke Krušnice nalazi se 6 km od Bosanske Krupe i vrijedi ga posjetiti. Smješteno je ispod visoke stijene i duboko je preko 120 m. Uski put uz obalu Krušnice je idealan za laganu šetnju ili vožnju biciklom. Prema vrelu vozi i turistički drveni čamac. Vožnja čamcem je jedinstvena i vrijedi je napraviti. Pored samog vrela nalazi se hidrocentrala iz austrougarskog perioda.

top-krusnica

Slap Koćuša

Na rijeci Trebižat u selu Veljaci, 3 km jugozapadno od Vitine, smješten je slap Koćuša. Ovaj slap je visok od 10 do 12 m i širok 30 m. U blizini slapa nalazi se više starih mlinova i stupa za valjanje sukna i pranje gunjeva, od kojih neki i danas rade.

top-kocusa

Rijeka Lađanica

Lađanica je lijeva pritoka rijeke Neretve. Ručak u prirodnom ambijentu nudi ribogojilište Lađanica, koji je udaljen oko 2,5 km od Glavatičeva. Nedaleko od ribnjaka nalazi se aktivna vodenica za mljevenja žita i vrelo rijeke Lađanice do kojeg vrijedi prošetati.

top-ladjanica

Sve ove destinacije, kao i mnoge druge, opisane se u knjizi "Dođi, vidi, pričaj dalje BOSNA I HERCEGOVINA 30 nezaboravnih destinacija". Knjiga se može nabaviti preko svih Amazon portala u Evropi, prenosi portal bosna-i-hercegovina.eu.