KOLUMNE

Haram političari!

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ ([email protected])

30.4.2016

Ko o čemu, „ona“ o poštenju! Ustvari, ko o čemu, SDP o brizi za građane, prvenstveno penzionere, misleći valjda da je narodu korodirao mozak pa niti šta čuje, niti zna, a niti šta pamti. 

Predsjednik SDP-a BiH, bajagi zabrinut za prazne penzionerske džepove, poput ljetne grmljavine obrušio se na svoje nasljednike u Vladi FBiH zbog kašnjenja isplate penzija, zaboravljajući valjda da je dubiozu u penzionerskoj kasi napravila upravo vlada na čijem je čelu sjedio četiri godine i tako dovela u pitanje ne samo datum nego i samu isplatu penzija. 

To što politike i političari u državi čije su građane oni, svojim vladanjem, doveli na rub egzistencije, u borbu za vlast pred svake izbore kreću preko nemoćnih penzionerskih leđa (trenutno je u pitanju kampanja za općinske izbore) govori o ljudskom i političkom nemoralu najgore vrste. 

Pa zna se da su za praznu kasu PIO/MIO (zbog čega konstantno kasni isplata penzija) krive vlade koje su na čelo velikih državnih firmi, uglavnom najvećih dužnika penzijskog fonda, postavljale svoje poslušne partijske drugove i braću ne da bi te firme napredovale i gradile se, već da bi oni lakše i što duže vladali. 

Takvi su, kao nigdje u svijetu, godinama potpisivali plaće radnicima, a istovremeno, uz znanje i saglasnost vlada i njihovih premijera, državu potkradali na način da nisu izmirivali doprinose koje im zakon propisuje, posebno ne one koji trebaju puniti penzijski fond. 

Mora se, naprimjer, znati da tuzlanskom Krekom, jednim od najvećih dužnika penzijskog fonda, nisu upravljali kadrovi  Stranke penzionera  ili neke druge njima slične stranke, već upravo kadrovi SDP-a koje ni poplava nije mogla maknuti iz njihovih fotelja. Vrijeme je da se sa zakonom suoče svi čijom je voljom potkradan penzijski fond FBiH, posebno haram političari!