ZDRAVLJE U KUĆI

OVO MORATE IZBJEGAVATI Pet stvari koje ne smijete jesti navečer

Sve je u broju kalorija

(Aj. B.)

29.4.2016

Ako ste večerali oko 18 sati, a budni ste iza 23, prirodno je da osjećate glad i ponekad si možete nešto priuštiti iako je kasno, ali postoje namirnice koje bi trebali potpuno izbjegavati kasno navečer. Poznato je da je sve u unosu kalorija i njihovoj potrošnji bez obzira na to kada jedemo, ali mogu li neke namirnice doista imati više kalorija nego druge i napraviti štetu prije spavanja?

Ove namirnice obavezno izbjegavajte jesti navečer, prenosi fashion.hr

Žitarice - Većina ljudi kada su gladni posežu za žitaricama ili mueslijima s mlijekom. Nisu sve žitarice loš noćni izbor, ali većina ih sadrži veliku količinu šećera i nisku količinu vlakana. Ako ste navečer konzumirali puno šećera, vjerojatno ćete se ujutro probuditi jako gladni jer će vam tijekom noći organizma proizvoditi previše inzulina. Umjesto žitarica, posegnite za nemasnim grčkim jogurtom sa žitaricama koje sadrže najmanje četiri grama vlakna po serviranju.

Meksička ili Thai hrana - Začinjena hrana sigurno je jako privlačna navečer, ali nije preporučljiva prije spavanja. Takva hrana bogata je kalorijama i masnoćama koje mogu dovesti do žgaravice. Ako vaša žudnja nikako ne prolazi pojedite malu kukuruznu tortilju sa sirom niske masnoće.

Cheeseburger i pomfrit - Masna i teška hrana mogu loše utjecati na vaš želudac jer joj treba dugo da se probavi. Ujutro vam ovakva hrana može izazvati osjećaj umora i tromosti. Ako već želite jesti neki jači obrok kasno navečer, odlučite se za mali pureći sendvič s kruhom od integralnog brašna.

Čokolada - Ne samo da čokolada ima kalorija i puno šećera, ona također sadrži kofein koji može doprinijeti nemirnom snu. Ako žudite za slatkim, popijte vrući čaj ili čašu manje masnog čokoladnog mlijeka. Ako želite nešto zasitnije, uzmite graham kreker s jednom žlicom čokoladnog namaza i pola šalice mlijeka.

Gazirani sokovi - Gazirani sokovi jedan su od najvećih izvora šećera i praznih kalorija, tako da su oni očito kriv izbor u bilo koje doma dana. No kasno u noć, čak i gazirana pića bez šećera mogu stvoriti nesanicu, a soda iz sokova može izazvati žgaravicu, kao i uznemiriti želudac. Umjesto toga, prije spavanja odlučite se za mlijeko sa manje masnoća, šalicu vrućeg čaja ili vodu.