GLOBUS

JEFTINA NAFTA IH UNIŠTILA Saudijska Arabija traži kredit do 10 milijardi dolara!

Dešava se nezamislivo

Autor:(A. Vr.)

29.4.2016

Do jučer je bilo nezamislivo da bi Saudijska Arabija mogla tražiti kredit. Naftno kraljevstvo sad je u takvoj situaciji da je pri kraju hitnih pregovora s bankama JPMorgan Chase i HSBC oko kredita od 10 milijardi dolara.

Takvo što Saudijska Arabija nije bila primorana još unatrag četvrt stoljeća, piše Financial Times. Takav razvoj događaja direktna je posljedica propalog pokušaja članica OPEC-a na sastanku u Dohi da se dogovore o smanjenju proizvodnje nafte i tako joj povise cijenu.

Kratak spoj nastao je u trokutu između Saudijaca, Rusije i Irana. I dok bi se Moskva i Riyad još i dogovorili, Iran na to nipošto nije pristao, jer smatra da ima svako pravo podići svoju proizvodnju nafte na razine iz doba prije uvođenja sankcija koje su mu sada skinute. Znači za duplo.

Cijene nafte, dakle, ostat će i dalje niske, što je za Saudijsku Arabiju katastrofalno. Barel nafte prošle je godine padao na samo 40-ak dolara, što je dovelo do toga da zemlja koja je donedavno bila sinonim za bjesomučno razbacivanjem novca, prošle godine ima manjak u proračunu od čak 20 posto. Samo do augusta prošle godine Saudijska Arabija je potrošila čak 62 milijarde dolara svojih financijskih rezervi.

Do prošle godine, pola ekonomije te zemlje činio je naftni biznis. A još gore, nafta je bila izvor 80 posto državnog budžeta. Vijesti iz Saudijske Arabije nižu se sve gora za gorom.

Ta zemlja se jako troši na ratu u Jemenu, sa SAD-om prijeti da otvori donedavno nezamisliv front povlačeći sva svoja ulaganja u SAD zbog sve izvjesnije javne objave dokumenata o istrazi terorističkog napada na SAD od 11. septembra 2001. godine.

Posljednji nevjerovatan detalj iz noćne more kroz koju prolazi saudijska kraljevska porodica jest da Rriyad priprema prodaju dijela svoje kompanije Saudi Aramco, dragulja u svojoj kraljevskoj kruni, koji drži čak 12 posto svjetske naftne proizvodnje.

Nadalje, čak i u doba tako jeftine nafte, svijet se okreće obnovljivim izvorima energije, pa je svijet tako prošle godine u njih uložio 329 milijardi dolara ili više nego u fosilna goriva.

Od kraja 2014. do februara ove godine Saudijska Arabija potrošila je 140 milijardi dolara rezervi kako bi popunila svoje finansijske rupe. U rezervi, doduše, još ima 592 milijarde dolara, ali kako je svima jasno šta se događa, MMF je nedavno objavio da će ta zemlja uskoro ostati bez novca. A to bi onda otvorilo prostor nekoliko scenarija po kojima bi centralna vlast u Saudijskoj Arabiji mogla oslabiti do te mjere da buknu socijalni nemiri, da padne kraljevska porodica, čak i da se zemlja raspadne, prenosi express.hr.