LIFESTYLE

Dopunjeni "Mein Kampf" mogao bi se koristiti u nastavi u Njemačkoj

Za učenike starije od 16 godina

Fena

29.4.2016

U Njemačkoj se ovih dana vodi žučna rasprava o tomu treba li novo, komentirano izdanje knjige "Moja borba" ("Mein Kampf") Adolfa Hitlera koristiti u školskoj nastavi.

"Bojim se pomisliti što bi se dogodilo tijekom pauze, nakon što školsko zvono prekine raspravu o sadržaju "Mein Kampfa", uperenog protiv ljudskog života i dostojanstva, i tako ova osjetljiva tema, neobrađena, ostane visjeti u zraku", rekla je Charlotte Knobloch, predsjednica Izraelitske zajednice Muenchena, tijekom rasprava o upotrebi novog, komentiranog izdanja "Mein Kampfa" koji se od početka godina nalazi u prodaji.

"Ja Hitlerovo antisemitsko djelo mržnje ne smatram elementom koji bi trebao ući u nastavu", smatra 82-godišnja Knobloch. "Ono malo vremena koje učenici provode baveći se razdobljem tzv. Trećeg Reicha popuniti čitanjem antisemitskih parola mržnje, ne smatram korisnim", zaključila je Knobloch.

Bavarski parlament, koji je nadležan za pitanja vezana uz Hitlerov politički pamflet, s obzirom da autorska prava nalaze u posjedu Bavarske, raspravljao je u četvrtak o prijedlogu predsjednika Udruge njemačkih nastavnika Josefa Krausa, kojeg je podržala i savezna ministrica obrazovanja Johanna Wanka, koji se založio za to da se novo izdanje "Mein Kampfa" koristi tijekom nastave povijesti učenika viših razreda srednje škole.

Kraus se založio za uvođenje rasprave o "Mein Kampfu" za učenike starije od 16 godina.

"Suočavanje sa sadržajem ove knjige pretpostavlja određenu zrelost koja recimo, kod jednog 13-togodišnjaka, još nije prisutna", rekao je Kraus. Bavarski ured za političko obrazovanje priprema brošuru za nastavnike u kojoj se predlaže na koji način treba tematizirati i obrađivati sporno djelo u nastavi.

"Mislim da učenici imaju pravo saznati otkuda potječe nacionalsocijalistički svjetonazor. I zato je potrebno da se suočavaju i s izborima poput 'Mein Kampfa'", rekao je jedan od autora brošure Ulrich Baumgaertner s Sveučilišta Ludwig Maximillian u Muenchenu. Od dolaska na tržište, dopunjenog i komentiranog izdanja "Mein Kampfa", ovo djelo je prodano u 55.000 primjeraka.

Institut za suvremenu povijest iz Muenchena objavio je, uz dozvolu vlasnika autorskih prava, Savezne pokrajine Bavarske, početkom godine komentirano izdanje "Mein Kampfa". Ova knjiga se trenutno nalazi na drugom mjestu ljestvice stručne literature tjednika Der Spiegel. Knjiga sadrži preko 3.500 komentara na dijelove Hitlerovog pamfleta u kojima se objašnjavaju pozadina i povijesne okolnosti pojedinih odlomaka.