KULTURA

BHFF objavio finalnu selekciju filmova

Ukupno odabrano 16 filmova koji će biti prikazani u Njujorku

Fena

29.4.2016

Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) objavio je finalnu selekciju filmova za 13. festival. Ukupno je odabrano 16 filmova koji će biti prikazani od 25. do 28. maja u dva teatra u Njujorku.

Program festivala prvi put u 13 godina bit će proširen na četiri dana, što donosi više prikazivanja i promocije bosanskohercegovačke kinematografije u Njujorku.

Ovogodišnji program se sastoji od četiri 'blockbuster' igrana filma, sedam dokumentaraca i pet kratkih filmova, uključujući jedan animirani film.

Program će početi sa BH Film Forumom 25. maja. U sklopu BH Film Foruma bit će prikazana dva filma u okviru netakmičarskog programa, a nakon toga biti će predstavljen specijalni panel sa bosanskohercegovačkim i internacionalnim filmskim radnicima i stručnjacima, saopćio je organizator.

Od 26. do 28. maja bit će održan takmičarski program.

Četiri igrana filma koja će biti prikazana na ovogodišnjem BHFF-u su: "Naša svakodnevna priča", igrani rediteljski debi Ines Tanović o sarajevskoj porodici koja se suočava sa teškoćama poslijeratne svakodnevnice, "Zvizdan", reditelja Dalibora Matanića, "Ničije dete", reditelja Vuka Ršumovića i "Tigrovi", oskarovca Danisa Tanovića. 

Organizatori navode da je BHFF ove godine primio skoro 60 filmskih prijava, što je ujedno i rekordni broj. Filmovi koji su odabrani za finalni program predstavljaju širok spektar talenata i tema iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Indije, Slovenije, Srbije i Velike Britanije.

Ulaznice su u prodaji do 25. maja.