VIJESTI

AUTOCESTE FBiH ODGOVORILE NIKŠIĆU: Uprkos naslijeđenom dugu od 173 miliona KM, nastavljamo izgradnju Koridora 5c!

Kompanija uzvratila lideru SDP-a BiH

Fena

29.4.2016

Autoceste Federacije BiH izdale su saopćenje za javnost povodom izjave predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermina Nikšića, koji je jučer rekao da gradnja autoputa stoji godinu i po, te da se 500 miliona KM spremnih za investiranje ne troši zbog toga što su Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) blokirali radove zbog borbe za podjelu direktorskih pozicija.

- U ovom trenutku stoji oko 500 miliona KM spremnih za investiranje. Imaju zatvoren tender i treba samo da izaberu izvođača radova za dionicu od Počitelja do Međugorja. Sve to stoji jer se SDA i HDZ svađaju ko će biti koji direktor u JP Autoceste. Dragan i Bakir su direktno odgovorni za ovo i ovo je udar na sve građane jer investiranje 500 miliona KM za FBiH znači hiljade radnih mjesta, rast GDP-a i na kraju krajeva bolje punjenje fondova - rekao je Nikšić.

Iz Autocesta FBiH ističu da je ugovor o izgradnji drugog dijela Zeničke zaobilaznice tek sada spreman za potpisivanje jer je osigurano nedostajućih 36 miliona eura i tako zatvorena finansijska kontrukcija. Iznalaženjem preostalog dijela sredstava, kako se navodi u saopćenju, stvoren je preduslov za potpisivanje ugovora o izgradnji.

Umjesto toga, dodaje se, prethodna uprava pokrenula je tendersku proceduru za nabavku radova iako bi potpisivanje ugovora bez pokrića po ishodu tendera u suštini blokiralo rad kompanije.

"Takav način rada u prethodnom mandatu je stvorio dubiozu u iznosu od 173 miliona KM koju je zatekla nova Uprava JP Autoceste FBiH i koja nastoji da u proteklih pet mjeseci održi solventnost preduzeća. Ideja o zaduženju kod Kuvajtskog fonda, čiji su uvjeti nekompatibilni sa već pokrenutom procedurom kod OPEC-a, je cijeli projekt potpuno blokiralo", poručili su iz Autocesta FBiH.

Ova kompanija je u saradnji sa Vladom FBiH, koja je donijela sve neophodne odluke kako bi se zaista stekli uvjeti za potpisivanje ugovora i pokretanje radova, zatvorila finansijsku konstrukciju iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Pored svega, potpisivanje ugovora za izgradnju drugog dijela Zeničke zaobilaznice bit će ostvareno unutar rokova postavljenih još u 2015. godini, tj. u prvoj polovini maja, a radovi će započeti odmah nakon toga", kaže se u saopćenju Autocesta BiH.

Za dionicu Počitelj - Međugorje, za koju SDP tvrdi da je tender zatvoren i treba samo da se izabere izvođač radova, ali se to zbog svađe SDA i HDZ ne čini, u Autocestama FBiH navode da je ugovor o zajmu u iznosu od 100 miliona eura potpisan još 2014., ali je projekat u potpunosti završen tek 2015., kada je započeo proces eksproprijacije.

"Zbog zakonskog vakuuma koji je nastao nakon što je Zakon o eksproprijaciji proglašen neustavnim, a Zakon o javnom dobru nije ni donesen, realizovano je u 2015. svega 30 posto eksproprijacije. Iako nisu rješeni imovinsko-pravni odnosi, pokrenuta je tenderska procedura nabavke radova. Jedino rješenje za pokretanje radova kod Počitelja predstavljalo je donošenje Zakona o eksproprijaciji koji omogućava ulazak u posjed prije razrješenja imovinsko-pravnih odnosa koji je i usvojen 19. aprila 2016., te donošenje odgovarajuće odluke kojom se rješava pitanje javnog dobra. Preostaje da nadležne institucije u narednih dva do tri mjeseca provedu aktivnosti prema novom zakonu nakon što on stupi na snagu", naveli su u Autocestama FBiH.

U saopćenju se dodaje kako je ovo preduzeće u prethodnom periodu uspješno obavilo sve aktivnosti koje su potrebne kako bi se nastavilo sa daljom izgradnjom autoceste na Koridoru 5c.