NAUKA

Ovo su idealni gradovi za programere

Savjet je njihov

Redakcija

29.4.2016

Njih za posao ne vezuje mjesto. Mogu da rade čak i od kuće, ma gdje ona bila. Kao najplaćeniji ljudi na svijetu, developeri ujedno imaju i najveći izbor gradova u kojima mogu ugodno da žive. Vremenom su se formirali centri u kojima ima najviše programera, i to su postali neki od najbogatijih gradova svijeta. Izdvojili smo nekoliko gradova koji su najprivlačniji za developere. U kom od njih biste vi najradije živjeli?

1. San Francisko, SAD: san svakog programera

Za sve koji se bave tehnologijom, najbolja mjesta za život nalaze se u SAD. Izdvojili smo San Francisko jer je to grad koji predstavlja središte napretka tehnologije, a samim tim i najbolje mjesto za vas, ukoliko želite da napredujete do samog vrha.

U ovom gradu je najskuplje živeti u čitavoj Americi, upravo zbog blizine Silikonske doline i mnogih IT-jevaca koji su se tu doselili. Međutim, ako ste i vi programer koji zna da radi svoj posao, to vam neće predstavljati nikakav problem, jer plate za ovo zanimanje u San Francisku prosečno iznose oko 95.000 dolara godišnje.

2. London, UK: evropski IT centar

Najbolje mjesto u Evropi za život developera je London. Već sada u ovom gradu postoji veliki broj manjih i većih kompanija kojima su oni neophodni, a zbog potencijala za razvoj tehnologije koji ima ovaj grad, taj broj će se u budućnosti sigurno povećavati.

Ako vas privlači spoj tradicije i inovativnosti, a uz to ne volite velike vrućine, London je grad stvoren za vas. Visok standard koji ne može da podnese svačiji džep vama neće predstavljati problem jer u Londonu prosječna plata programera iznosi oko 4.000 funti na mesečnom nivou.

3. Sidnej, Australija: uzbudljiva avantura i odlična zarada

Ukoliko želite da živite u velikom gradu, a ostanete u blizini egzotične prirode i predivne obale, za vas je pravi izbor Sidnej. U ovom gradu je stanovništvo veoma raznovrsno, a riječ „dosada” od njih nikada neće čuti.

Ako se bavite programiranjem i želite da živite u Sidneju, važno je da znate da u svakom trenutku postoji oko 1.000 otvorenih konkursa za posao na koje biste mogli da se prijavite. Ukoliko dobijete posao, plata će vam biti između 88.500 i 142.000 australijskih dolara na godišnjem nivou. Ne zvuči loše, zar ne?

4. Toronto, Kanada: nova Silikonska dolina

Na prvi pogled život developera u Torontu će vam se učiniti veoma skromnim. Oni zarađuju između 65.500 i 93.700 kanadskih dolara godišnje, što je znatno manje od ostalih gradova na našoj listi. Ipak mnogi programeri se odlučuju za ovaj grad i za to postoji veoma dobar razlog.

Kao što navode eksperti na portalu Boston.com, Toronto je na putu da postane nova Silikonska dolina. Stručnjaci iz oblasti IT-ja koji su toga svjesni već sada rade u ovom gradu i samim tim učestvuju u kreiranju budućnosti.

5. Bilo koji grad na svijetu: programerima su mogućnosti neograničene

Svi ovi gradovi su zanimljivi i privlačni, ali postoji toliko uzbudljivih i egzotičnih mjesta na planeti koje bi svako želio da vidi: Tokio, Rio de Ženeiro, Hong Kong, Pariz, Džakarta, Barselona, Njujork, Bankok, Rim, Dubai, Moskva, Kejptaun, Buenos Aires i mnogi drugi.

Developeri mogu da žive u bilo kojem od njih ili u svakom od njih. Ako ste i vi jedan od onih koje ne drži mjesto, postoji odlično rješenje za vas: freelance. Programeri koji rade kao freelanceri mogu da žive u bilo kom gradu koliko god dugo žele, a da pri tom zarađuju odlično.

Nakon čitanja ove liste, vjerovatno ste i vi pomislili: „Blago njima, oni mogu da biraju mjesto na kom će živjeti”, međutim, to veoma lako može postati mogućnost i za vas. Ovo zanimanje je pravi izbor i ako želite da živite u svojoj zemlji i ako želite da obiđete svijet. Izbor je na vama, jer su developeri svuda veoma cjenjeni i odlično plaćeni.

Ukoliko uložite u svoje obrazovanje i postanete uspješan programer, svi gradovi iz snova mogu postati vaša realnosti. Zato počnite da se pripremate za uzbudljiv put programiranja: steknite znanja, sertifikate i iskustvo. Svijet je vaš!