CRNA HRONIKA

OTVORENO PISMO Vapaj porodice Memić: Tužioci, probudite pravdu!

Ubistvo Dženana Memića još nije rasvijetljeno

Ad. A.

29.4.2016

Munevera i Muriz Memić, roditelji mladića Dženana koji je podlegao teškim povredama glave koje mu je u Velikoj aleji na Ilidži nanio još nepoznati napadač, jučer su se otvorenim pismom obratili Tužilaštvu Kantona Sarajevo i medijima, tražeći da se ubica njihovog sina privede licu pravde.

Gorka istina

- Poštovani, nikoga neću imenovati, obraćamo se svima vama i instituciji koja bi, u ime države, trebala nama, kao građanima i roditeljima (a i po službenoj dužnosti), saopćiti informaciju koja se odnosi na nama gorku istinu da je naš sin Dženan Memić ubijen! Tačnije, na osnovu svega, možemo sumnjati, a i nužno proizilazi iz nama poznatih dosadašnjih rezultata istrage (kojih nema ili se od nas kriju), da je naš sin likvidiran. Da li je ovaj slučaj toliko složen pa da moramo spominjati likvidaciju, odgovorite vi, ali nama to tako izgleda. Posljedica je ista – kažu Memići na početku dopisa.  

Oni nadalje navode da će ustrajati u traganju za istinom.

muriz-memic-6

Muriz Memić: Ovo je vapaj da se nešto konkretno i profesionalno uradi 

- Nažalost, našeg Dženana nema, ostaje naša tuga, ali i biološka, moralna i životna obaveza da tragamo za istinom. Gospodo, vi ste nas naučili (jer to ne volite) da nikoga ne imenujemo i nećemo. Ne krivimo tužioce za ubistvo, molimo da postupaju. Nećemo imenovati i optuživati, jer tražimo istinu kako bi se amortizirala činjenica da rezultata istrage nema, nećemo dozvoliti da se naša nastojanja svedu na neke lične odnose, u najmanju ruku nerazumijevanje sa postupajućim tužiocima i glavnom tužiteljicom. Nama je bitna istina, ko je izvršio likvidaciju i ko je sve umiješan u skrivanje odgovornih i saučesnika koji su ovaj zločin izvršili. Bitno je da i oni koji su u dosadašnjoj istrazi nesavjesno postupali, budu odgovorni i prozvani za nesavjestan rad – tvrde Memići.

56cc3ff6-0dd4-4217-ba76-7e250a0a0a64-dzenan-memic-7-718x446

Dženan Memić: Napadnut i ubijen

Oni se u daljnjem tekstu pozivaju na autoritet glavne tužiteljice kako bi se ubrzala istraga ubistva njihovog sina.

Protok vremena

- Znamo da iza svake tužilačke odluke (pa bila ona ispravna ili ne) stoji institucija Tužilaštva, odnosno brani je glavni tužilac, ovo navodimo kada sagledamo sve okolnosti samog događaja, a i aktivnosti vaše institucije, jer se sve završilo na tome po jako gruboj konstataciji: “Uviđaj u ovom slučaju i rekonstrukcija završeni, istraga u toku.” Da li je to kraj i do kada istraga traje? Nećemo da vjerujemo da ja ovaj slučaj tako kompliciran kao neki slučajevi ubistava koji se vode kroz mandate više glavnih tužilaca – potcrtali su oni.

U nastavku su naglasili da je 8. februar 2016. godine, kada je Dženan napadnut i povrijeđen, daleko te da destruktivni protok vremena čini svoje.

faksimil

Faksimil otvorenog pisma poridice Memić

- Molimo da obavijestite javnost (imate našu saglasnost), kažite istinu, a ne nešto neodređeno, da se radi, da je u toku, mada mi uopće ne vidimo bilo kakav pomak u istrazi. Dajte da budemo iskreni, do koga je, šta se čeka? Nemojte nas prezirati zbog ovog pisma, ovo je vapaj. Vapaj da se nešto konkretno i profesionalno uradi. Mi vjerujemo u pravdu, probudite je – kazali su Memići na kraju bolnog pisma.

Tužilaštvo radi na predmetu

- Glavna tužiteljica je odsuta do srijede tako da do tada neće biti u prilici da odgovori na dopis roditelja Dženana Memića. Tužilaštvo intenzivno radi na ovom predmetu, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pod našim nadzorom radi na pronalasku počinioca ubistva – kazala nam je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.