CRNA HRONIKA

SARAJEVO Pomahnitali mladić palio sobu po sobu

Drama u porodičnoj kući u ulici Osik

A. KAPO

29.4.2016

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) jučer su pola sata poslije ponoći uhapsili Aldina Redžića iz Tuzle, nastanjenog u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je prekjučer u 13.30 sati, u nervnom rastrojstvu, polio zapaljivom tečnošću te zapalio kuću, vlasništvo njegove majke A. R. (identitet poznat redakciji, op. a.), koja se nalazi u ulici Osik, sarajevska općina Ilidža.

Izgorene stvari

Kako je potvrđeno iz MUP-a KS, u požaru nije bilo povrijeđenih osoba, ali je nastupila velika materijalna šteta. Požar su ugasili pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo (PVB KS). U akciji gašenja vatrene stihije učestvovalo je 15 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila, kazali su nam u PVBKS.

Ekipa “Dnevnog avaza” jučer je na mjestu događaja zatekla Aldinovu majku i dvije komšinice, koje su joj pomagale da raščisti zgarište. Ispred kuće su bile izbačene izgorene stvari, namještaj, prozori... Unutar kuće još se osjetio dim.

- Zar sam ovu kuću pravila da ovo doživim. Ja sam svoje preživjela. Kuću sam napravila sinu i evo šta je napravio - kroz suze nam je kazala A. R.

Prema njenim riječima, ovaj incident mogao se spriječiti.

- Aldin je bolestan već skoro pet godina. Liječio se i, kada pije lijekove, sve je u redu. No, jučer (prekjučer, op. a.) nije bio dobar. Išla sam u policiju u dva navrata i oba puta su mi kazali da “ovaj slučaj nije za njih”. Trebao im je, ne daj, Bože, ubiti kolegu pa bi odmah došli. Tužit ću ih – govori nam A. R. te dodaje da je kuća osigurana i da su već bili iz osiguravajuće kuće pa se nada da će naplatiti štetu.

pozar-osik-1

Unutrašnjost kuće u potpunosti uništena

Ona, zajedno sa suprugom, kćerkom i Aldinom, živi u Hjustonu (SAD), a kuću su napravili kako bi za odmor mogli doći u rodnu zemlju.

- Ja sam se udala u Vlasenici. U ratu su mi pobili sve, od amidžića, daidžića, rođaka pa nadalje. Kada sam Aldina nosila u stomaku, bila sam i ranjena... Poslije rata smo otišli u Ameriku. I, eto, sada mi se još ovo dogodi. Šta da vam pričam – kaže očajna A. R.

Kako smo se uvjerili na mjestu događaja, Aldin je palio sobu po sobu. Samo jedna soba, na spratu kuće, nije zapaljena.

Povrede na rukama

- Pretpostavljam da je bio u toj sobi prije nego što je pobjegao. Kako sam čula, vozač nekog autobusa naišao je na njega. Imao je, navodno, povrede na rukama, vjerovatno kako je palio... Taj ga je vozač i odveo kod doktora, a onda su ga priveli – ispričala nam je A. R., dodavši na kraju da je Aldin i ranije pravio probleme, ali ne u ovom obimu.

Aldin, koji je osumnjičen da je počinio krivično djelo izazivanje opće opasnosti, predat je u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a o slučaju je obaviješten tužilac Tužilaštva KS.

Sreća u nesreći

Sreća u nesreći je što požar nije zahvatio potkrovlje, jer bi tako jadna A. R. ostala i bez krova nad glavom. Hasib Imamović, predsjednik Vatrogasnog društva Ilidža, koji je prvi bio na mjestu događaja, rekao nam je da je kuća koliko-toliko sačuvana i zbog toga što nisu bili otvoreni prozori pa nije bilo mnogo kisika da pospješuje vatru.