SARAJEVO

ILIDŽA Vijećnici zatvorili kladionice

Novom odlukom OV u centralnim ulicama zabranjene igre na sreću

A. TABAK

29.4.2016

U centru Ilidže, u ulicama Mala aleja, Rustempašina, Ustanička, Mustafe Pintola, Željeznička, Emira Bogunića Čarlija i na Terminalu neće se više moći obavljati djelatnost igara na sreću. Ova odluka usvojena je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća (OV) Ilidža.

Zakonske mjere

Nakon kratke rasprave, svi vijećnici jednoglasno su prihvatili odluku i uspjeli, nakon višemjesečnih inicijativa, zatvoriti vrata kladionica u centralnom jezgru Ilidže.   

Kako nam je kazala Sabina Viteškić, pomoćnica ilidžanskog načelnika za turizam i privredu, osim u ovim ulicama, u kojima kladionice više nikako neće moći raditi, u dijelovima naselja u kojima će im rad biti dozvoljen kladionice će morati biti udaljene 100 metara od osnovnih i srednjih škola te vjerskih objekata.

- S obzirom na to da Općina ne izdaje odobrenja za rad kladionica, nego Federalno ministarstvo finansija, oni su dužni postupati prema ovoj izmijenjenoj odluci. Izmjenom Zakona o igrama na sreću traži se saglasnost općina, pa je ubuduće više neće moći dobiti od Ilidže. Predložen je i zaključak u kojem se traži od Federalnog ministarstva finansija da obiđu sve kladionice i poduzmu zakonske mjere - dodala je Viteškić.

Dvije godine

Ističe da se prilikom produženja odobrenja za rad kladionica, koje se najčešće izdaje na dvije godine, predloženim zaključkom traži da se to odobrenje više ne produžava.

- Općina više neće davati saglasnost ni za one kladionice koje nisu na određenoj udaljenosti od škola. Ova odluka stupit će na snagu osmog dana od objavljivanja u ''Službenim novinama'' - istakla je Viteškić.