BIH

ZAPADNI DIPLOMATI: Nastavite razgovore, zrelo je vrijeme za dogovor o Mostaru!

Za "Dnevni avaz" govori dobro upućen diplomatski izvor

T. LAZOVIĆ

29.4.2016

Rješenje za Mostar treba nastaviti tražiti još snažnije u interesu građana tog grada i cijele države, uprkos činjenici da, očekivano, prekjučerašnja sjednica Parlamenta nije donijela konačnu saglasnost ni za jedan od prijedloga, poručio je za "Dnevni avaz" zapadni diplomata dobro upućen u proces.

Prema njegovom mišljenju, samo u posljednjih nekoliko sedmica, kada su razgovori intenzivirani, postignuto je više na približavanju stavova nego svih ranijih godina kada je pitanje Mostara bilo najteži kamen spoticanja u odnosima između Bošnjaka i Hrvata u FBiH. To je, smatra on, dovoljan razlog da razgovori budu nastavljeni i dodatno pojačani, radi postizanja konsenzusa.  

Mostarski Srbi

- Potrebno je iskoristiti ovaj trenutak. Očito je da postoji određeni momentum, da su se pojavile neke nove ideje, neki novi akteri poput, recimo, mostarskih Srba, ili Safeta Oručevića, bivšeg gradonačelnika. Ali, ni rokove ne treba zanemariti, nije svejedno kada će se doći do dogovora niti kakav će on biti. Ne može se sve unedogled odgađati - kaže diplomata koji je bio uključen u većinu razgovora među domaćim akterima.

orucevic

Oručević: Donio novi kvalitet

Kako ističe, dugo vremena tvrdi stavovi HDZ-a i SDA nisu davali nadu u mogućnost dogovora, ali su se, barem kako vide zapadni diplomati, pomjerili s mrtve tačke. Tome je, otvoreno govori, doprinijela energija koju je unio upravo Oručević, pregovarač SBB-a.

- Da, Oručević je unio živost u te razgovore i zato bi bila šteta da se ova prilika propusti. Sada je zrelo vrijeme za napredak - navodi on.

Zapadni diplomati podvlače da neće dozvoliti nikome da na pitanju Mostara pokušava steći sitne političke poene, spominjući odbačene ideje trećeg entiteta ili bilo kakve vrste dominacije.

Tri kriterija

- Mostar je pitanje povjerenja. Svima je sve jasno i niko tu nikoga neće prevariti. Ne treba imati iluzija da će neko više ili manje politički profitirati iz bilo kakvog dogovora, jer se stvari ovdje rješavaju za građane - navodi diplomatski izvor.  

Međunarodna zajednica, kako pojašnjava, ne izjašnjava se ni o jednom od prijedloga pojedinačno, već samo zagovara princip da rješenje bude funkcionalno, prihvatljivo svima te da je u skladu s ustavom i zakonom.  

- Ima tu dobrih ideja, ali ako imate konsenzus, onda se stvari mogu brzo riješiti i promijeniti zakone i na više nivoa vlasti, a bez toga nemate ništa - pojašnjava.

Pojedini politički zvaničnici stranaka vladajuće koalicije u FBiH posljednjih su dana spominjali mogućnost da izbori za Mostar budu raspisani i naknadno, a s namjerom da se ipak dođe do rješenja.

Ne vezati sve u jedan paket

Strani zvaničnik s kojim smo razgovarali odbacuje mogućnost i pokušaje da se rješavanje Mostara veže uz neka druga pitanja ustava ili podjele vlasti u drugim dijelovima FBiH, kako bi se sve rješavalo u paketu nekom vrstom trgovine.

- Sklapanje nekih paketa ne ide u prilog rješenju, jer onda uvijek imate situaciju da je nešto neriješeno i sve se može blokirati. O. K. ako ima još stvari, ali hajdemo riješiti Mostar, pa ćemo onda i ostalo. Zašto bi Mostar čekao - ističe naš sagovornik.  

Pokazati liderstvo

Eventualne kritike opozicije ili unutarstranački sukobi s kojima bi se suočili lideri stranaka koje bi postigle dogovor o Mostaru, kaže zapadni diplomata, ne bi smjeli biti prepreka.

- Tu se treba pokazati liderstvo, jer oportunisti ili opozicija, bez obzira na to ima li dogovora ili ne, radit će protiv. Mi smo svjesni da je to komplicirano pitanje, ali idemo naći rješenje zarad građana, a onda na tom povjerenju nastaviti i dalje - kaže strani diplomata koji je govorio od uvjetom anonimnosti.