BIH

OTKRIVAMO Vrbić dozvolio VW-u da rasproda imovinu!

Diže li konačno njemačka firma sidro iz Vogošće zbog skandala

M. AŠČIĆ

29.4.2016

Vogošćanski "Volkswagen“, sudeći prema novim dokumentima Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH (APF), ne odustaje od povlačenja iz BiH i rasprodaje imovine, a nakon što je ovu firmu u njemačkoj potresao veliki skandal, saznaje "Dnevni avaz".

Naime, Agencija je u dopisu koji je potpisao Drago Vrbić, zamjenik direktora, faktički odobrila privatnoj njemačkoj kompaniji rasprodaju nekretnina u Vogošći, iako to nije u skladu sa zakonom, o čemu je još 2014. svoje mišljenje dala Agencija.

Ima perspektive

U Sindikatu ove firme, u kojoj radi više od 370 radnika, već odavno upozoravaju Vladu FBiH da ovakve odluke vode do gašenja pogona i masovnog otpuštanja radnika. Uprava društva "Volkswagen" Sarajevo, kako smo ranije pisali, oglasila je još krajem septembra 2014. godine prodaju nekretnina u Slobodnoj zoni Vogošća.

drago-vrbic

Vrbić: Protiv prodaje udjela ali ne i vrijednosti

Riječ je o velikim objektima i parcelama nekadašnjeg TAS-a, koje obuhvataju više od 20.000 kvadratnih metara. Imovina je već prodavana 2012., ali i ranijih godina. No, Agencija za privatizaciju tada je donijela odluku da je prodaja nezakonita, jer bi bila suprotna izvršenju obaveza iz ugovora o privatizaciji.

No, Vrbić 18. aprila ove godine obavještava advokate koji zastupaju njemačku firmu da se „zabrane raspolaganja imovinom ne odnose na raspolaganje, odnosno prodaju osnovnih sredstava, uključujući i nekretnine društva“.

Veliki skandal

To, faktički, znači da mogu prodavati sve ono što firma posjeduje. Odranije je poznato da je skandal koji je potresao sjedište firme u Volfsburgu iskorišten kao povod za povlačenje, što su iz "Volkswagena“ već najavljivali Vladi FBiH tražeći ustupke zbog velikih gubitaka u poslovanju. Sam Vrbić tvrdi da agencija s ovim nema ništa, iako je u dopisu naveo suprotno.

- Imaju li oni pravo prodavati svoju imovinu ili ne, to je regulirao zakon. Ja sam samo rekao šta piše u zakonu. Ako im to on dozvoljava, neka rade šta hoće - kaže Vrbić.

Džindić: Sve ćemo provjeriti

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, rekao nam je jučer da ne može Agencija za privatizaciju u FBiH odlučivati o prodaji imovine, niti donijeti odluku o tome, ali da će provjeriti o čemu se radi.

- Sve ćemo provjeriti. Vidjet ćemo o čemu se tačno radi - rekao nam je Džindić.