SPORT

NEVJEROVATAN PREOKRET Džumhur izgubio u četvrtfinalu ATP turnira u Istanbulu

Naš teniser propustio veliku šansu

N. K.

29.4.2016

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur izgubio je u četvrtfinalu ATP turnira u Istanbulu od Argentinca Diega Schwartzmana rezultatom 2:1 (5:7, 7:6, 6:2).

1.set

Izuzetno nervozan početak oba tenisera u prvom setu. Damir očigledno nije navikao biti viši na mreži kao ni na to da prvi servira. Već na startu je izgubio servis, ali mu se Argentinac brzo revanširao. Kod rezultata 3:3 odigrao se najbolji gem na meču, koji nakon čak četiri brejk šanse dobija Schwartzman. Međutim, Džumhur odmah vraća servis i to vrlo uvjerljivo čime je pokazao psihološku stabilnost. Nakon par sačuvanih servisa Damir uzima brejk i osvaja prvi set.

2. set

I u drugom setu oba tenisera gubili su često svoje servise. Prvo je Džumhur napravio veliku prednost na startu seta te poveo sa 2:0. Međutim, Argentinac je onda znatno bolje zaigrao i preokrenuo rezultat na 3:2. Brzo Damir vraća izgubljen servis, poravnao je rezultat te su do kraja oba tenisera igrala bez greške. Kod rezultat 6:5 Džumhur je imao i jednu meč loptu koju je prokockao, pa se otišlo u taj-brejk. Na kraju je Argentinac imao više smirenosti i izjednačio na 1:1 u setovima.

3. set

Iako je dobro počeo treći set na kraju je završio pogubno za našeg tenisera. Poveo je Damir sa 2:0 i to je jedino što je uradio u ovom setu. Argentinac je zatim uspio osvojiti šest zaredom gemova uz tri brejka što je bilo sasvim dovoljno za zasluženu pobjedu. Treba istaći da se kod Damira mogla vidjet fizička iscrpljenost, a u jednom trenutku je zatražio i pomoć doktora.

Podsjetimo, bez obzira na ishod meča Džumhur će na novoj ATP listi ostvariti najbolji ranking karijere.