BIH

TINJAK: Blizu smo dogovora s Evropskom komisijom!

Glavni pregovarač BiH sa EU za "Avaz"

E. HALIMIĆ

29.4.2016

U Briselu je održana nova runda pregovora o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) BiH s Evropskom unijom. Iako su stavovi približeni, runda je završena bez postignutog konačnog dogovora, potvrdio je za “Avaz” iz Brisela šef bh. pregovaračkog tima Hamdo Tinjak. Prilagođavanje ovog sporazuma uvjet je da bi zahtjev BiH za članstvo u EU bio kredibilan, stoga se očekuje skori dogovor.

- Postoje stvari koje Evropska komisija ne može prihvatiti, također postoje neke stvari na kojima mi insistiramo. Da bismo došli do dogovora, moramo naći kompromis, na čemu se sada upravo radi - kazao je Tinjak.

Nova rješenja

Dodao je da, ipak, očekuje da dogovor bude postignut narednih dana, ali najviše za sedmicu ili dvije, zbog praznika koji slijede.

 - To će, naravno, ovisiti o nama. Mi ćemo predložiti određena rješenja, a ta rješenja ovisit će o Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH. U ovom trenutku ne mogu govoriti o kojim to stvarima nema saglasnosti, jer postoji dogovor pregovaračkih timova da se ne otkrivaju detalji samih pregovora – naglasio je Tinjak.

On je, ipak, optimističan te je mišljenja da će Evropska komisija uvažiti bh. stavove, ali ne u cijelosti, kako je to zahtijevano.

- S druge strane, ni Evropska komisija nije više na svojim početnim stavovima s kojima je krenula u pregovore, dakle sada smo na pola puta i malo nam nedostaje da se dogovorimo - zaključio je Tinjak.   

Korak bliže

Bosna i Hercegovina u tom će slučaju biti korak bliže dobivanju statusa kandidata za članstvo u EU. Kada je riječ o uvjetima koji su predviđeni adaptacijom, Evropska komisija djelimično je prihvatila zahtjeve koje je naš pregovarački tim postavljao.

Kako je naš list već pisao, sporno je trajanje faznog prilagođavanja. Evropska komisija, najvjerovatnije, neće prihvatiti zahtjev BiH da se prilagodba odvija u narednih pet godina.

Fazno prilagođavanje

Fazno prilagođavanje podrazumijeva usaglašavanje liste proizvoda za koje će BiH, postepeno u periodu od pet godina, davati carinske ustupke do potpune liberalizacije trgovine sa EU. To je mehanizam zaštite domaće proizvodnje na potpuno otvorenom evropskom tržištu.