VIJESTI

OSMANOVIĆ: Nikšićeva vlada kriva za stanje u Zavodu PIO/MIO

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta

A. DUČIĆ

29.4.2016

Prošli saziv Federalne vlade, s Nerminom Nikšićem (SDP) na čelu, ostao je dužan Zavodu PIO/MIO desetine miliona maraka, što je glavni razlog za trenutnu poziciju u kojoj se nalazi ovaj zavod, izjavio je jučer za "Avaz" šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Ismet Osmanović.

Crvena linija

Osmanović je ovo rekao reagirajući na jučerašnju vanrednu pres-konferenciju SDP-a na kojoj je Nikšić, predsjednik SDP-a, oštro napao aktuelnu Vladu FBiH te premijera Fadila Novalića kazavši da su "pokazali krajnji bezobrazluk prema penzionerima". Nikšić se na pressu branio da Vlada koju je predvodio, povećanjem penzija, dva puta po pet posto, nije dovela do kritične situacije u Zavodu.

nermin-niksic-pan

Nikšić: Oštri tonovi

- Nikšić je prešao crvenu liniju što se tiče opozicije, jer je vlastitu nesposobnost Vlade koju vodi počeo pravdati neistinama, i to služeći se obmanama preko leđa penzionera. Nikšić je kao alfa i omega proteklog saziva Vlade najodgovorniji za ovu situaciju. Naravno, tu imamo i činjenicu da je prošle godine nenadano došlo do povećanja broja penzionera za 15.000 - odgovorio je Osmanović.

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH prokomentirao je Nikšićeve oštro intonirane prozivke Vlade FBiH.

Politički žargon

- SDP je u svom nastupu pokazao jednu grubost, koja je čak i u političkom žargonu poprilično neobična. Mislim da se radi o potpunoj zamjeni teza s namjerom da se odgovornost za propuste tokom prošlog mandata prebaci na sadašnju Vladu FBiH, što apsolutno ne stoji - kazao je Osmanović.

Politikantstvo i odbacivanje odgovornosti

Osmanović je naglasio da jučerašnji istup predsjednika SDP-a predstavlja čisto politikantstvo te da time ova stranka samo želi sakriti odgovornost za stanje u penzijskom fondu Federacije.