NOGOMET

VAŽAN SUSRET Večeras na Grbavici derbi kola između Željezničara i Zrinjskog

Meč za titulu i evropsku scenu

Z. ŠARIĆ – M. PANDŽA

29.4.2016

Željezničar u ovoj sezoni najbolje rezultate ostvaruje upravo protiv ekipa iz vrha. Sarajevo su dva puta pobijedili, sa Širokim imaju pobjedu i remi, sa Slobodom, također, pobjedu i remi. Jedini iz “prve petorke” koji je pobijedio Želju je lider Zrinjski.

Željezničar je u tom meču u Mostaru vodio sa 1:0 i imao nekoliko čistih zicera da potpuno dotuče protivnika, ali je u samom finišu kažnjen za promašaje pa je izgubio sa 1:2. 

Naplatiti dug

Na Grbavici se nadaju kako će u večerašnjem derbiju protiv Zrinjskog (20 sati) naplatiti dug iz Mostara i pobjedom se učvrstiti na trećoj poziciji tabele Premijer lige.

- Pokazali smo u derbiju protiv Sarajeva šta možemo napraviti kada svi igramo kao jedan. Slično će nam biti potrebno i ako želimo tri boda protiv Zrinjskog, ekipe koja je najozbiljniji kandidat za titulu prvaka. Dobro ih poznajemo, pratili smo ih, skautirali, znamo i odakle nam mogu zaprijetiti, ali i koje su im slabije strane – kaže Edis Mulalić, šef stručnog štaba Željezničara.

U Želji očekuju da će stadion Grbavica biti ispunjen do posljednjeg mjesta, a ekipa veliku podršku od “Manijaka”.

- Znam da će i oni na tribinama dati sve od sebe, a i mi ćemo na terenu. Vidjeli ste na Koševu kako je to izgledalo kada nas navijači nose, siguran sam da će tako biti i protiv Zrinjskog – kaže Mulalić.

Vezna linija imat će posebno težak posao, jer Zrinjski ima nekoliko vrsnih igrača u sredini terena.

- Pobjeda u derbiju veoma nam je bitna, ali ne smije nas opustiti nego i dalje moramo nastaviti u tom ritmu. Odmah nakon pobjede nad Sarajevom okrenuli smo se meču protiv Zrinjskog, znamo da nas očekuje izuzetno težak posao. Važno je da budemo pravi, da damo maksimum i mislim da rezultat neće izostati – izjavio je Adnan Zahirović, koji je u zimskom prijelaznom roku pojačao “Plave”.

S druge strane, mnogo dobrih stvari napravio je Zrinjski ove sezone, ali nova titula, iako se čini vrlo blizu, još nije osigurana bez obzira na to što su Mostarci, nakon vrlo dobre jeseni, u nastavku prvenstva, od moguća 24 boda, osvojili njih 20.
Borbu za naslov prvaka “Plemići” će nastaviti velikim derbijem protiv Željezničara na Grbavici, gdje će imati priliku da upišu već desetu ovosezonsku pobjedu u gostima, što nikome nije uspjelo u premijerligaškoj povijesti.

- Željezničar je u nastavku sezone stopostotan, mi smo, prema učinku, odmah iza tako da se može reći da se sastaju dvije, statistički, najbolje momčadi proljeća. Oba kluba su u seriji pobjeda tako da utakmica s razlogom privlači veliku pažnju i zbog toga se očekuje puna Grbavica, što nas, naravno, raduje - izjavio je Marinović.

Dodao je da njegov tim derbi na Grbavici čeka na prvom mjestu.

- Pred nama su još četiri utakmice, a naš cilj je, jasno, sačuvati vrh i osvojiti naslov prvaka. Eventualnim dobrim rezultatom u Sarajevu približili bismo se cilju još više tako da ćemo pokušati doći do nove pobjede, iako smo svjesni da nije lako pobijediti Željezničar u gostima, dodao je Marinović.

Stojkić otpao

Pero Stojkić propustit će treću utakmicu u nizu zbog povrede, a iz kombinacija je otpao i Daniel Graovac, koji nije igrao ni protiv Viteza.

- Njih dvojica sigurno neće igrati, dok će Miloš Žeravica, koji nije konkurirao za prethodne dvije utakmice, biti ovog puta u kombinacijama, zaključio je trener Zrinjskog.

Inače, cijene ulaznica su 5 KM za južnu tribinu, 8 KM za sjevernu i 20 KM za zapadnu. Prodaja će početi u 12 sati.

Tijago ne igra

Brazilac Tijago još se nije oporavio od napuknuća potkoljenične kosti i igrao je u derbiju pod bolovima te ponovo obnovio povredu.

Prema posljednjim procjenama doktora, Tijago neće biti spreman za meč protiv Zrinjskog.

Vitez dočekuje Čelik

Danas je na programu još jedna utakmica 27. kola. U Vitezu istoimeni domaćin u teškoj borbi za opstanak dočekuje Čelik koji je odavno prebrinuo sve brige jer ne učestvuje ni u borbi za vrh i Evropu, niti može ispasti.

Susret počinje u 17 sati.