KOLUMNE

Poruka suživota

Ličnost dana Kolinda Grabar-Kitarović

K. Ke

29.4.2016

U vrijeme kada velikim dijelom Evrope pa i svijeta vlada islamofobija, iskrivljeno mišljenje o vrijednostima islama, te kada se riječ musliman izjednačava s riječju terorista, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović jasno i glasno je poručila da su muslimani dio Hrvatske, a time i same Evropske unije.

Iako muslimani čine manjinu u ukupnom broju stanovnika naših zapadnih susjeda, Grabar-Kitarović zajedno je s Islamskom zajednicom Hrvatske dostojanstveno obilježila 100 godina zvaničnog priznanja druge najveće religije na svijetu na tlu ove zemlje.

Osim što je time predsjednica Hrvatske napravila korak koji bi mogao biti vodilja i drugim zemljama EU u kojima je islamofobija na uzlaznoj putanji, Grabar-Kitarović poslala je jasnu poruku i Bošnjacima koji žive u BiH, poštujući sve konfesije koje žive u našoj državi.

Osim toga, ona je, faktički, iskazala namjeru da Hrvatska želi napredak i bolji život za sve građane BiH, a ne samo za one hrvatskog predznaka.

Kolind Grabar-Kitarović rođena je 29. aprila 1968. godine u Rijeci. Za predsjednicu Hrvatske izabrana je 15. februara 2015. Prije toga obavljala je funkciju ministrice vanjskih poslova i ambasadorice Hrvatske u SAD.