VIJESTI

Federalni ministar Vesko Drljača posjetio zavode Drin i Bakoviće

Susreo se s direktorima Elmedinom Huskićem i Nadom Sušić-Sijerčić

Redakcija

28.4.2016

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača posjetio je zavode za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin i Bakovići, gdje se susreo s njihovim direktorima Elmedinom Huskićem i Nadom Sušić-Sijerčić. Na odvojenim sastancima razgovarano je o analizi aktuelnog stanja u zavodima, procesima transformacije i deinstitucionalizacije ustanova socijalne zaštite.

Direktori su upoznali ministra Drljaču sa aktuelnim stanjem, prezentirali realizirane projekte i najavili buduće s ciljem poboljšanja kvalitete pružanja usluga korisnicima zavoda.

Posjetom ministra Drljače ovim centrima od posebnog državnog značaja iskazana je potpora Federalnog  ministarstva rada i socijalne politike u procesu transformacije i izgradnje resursa za pružanje podrške.

foto-2

Kroz zakonske okvire mora biti vođena briga o poštivanju i provedbi standarda o pravima djece, osoba s posebnim potrebama i drugih osoba smještenih u ustanove socijalne zaštite, te osigurana potpora države na stvaranju i realizaciji novih socijalnih usluga, kao i edukaciji profesionalaca za rad u ovoj oblasti. Također je važno informirati javnost o štetnim posljedicama institucionalnog zbrinjavanja osoba s posebnim potrebama. Deinstitucionalizacija nema alternative, zaključeno je na sastancima.

Bosna i Hercegovina u procesu pridruživanja Evropskoj uniji ima obavezu da realizira i uskladi postojeće propise s međunarodnim konvencijama i evropskim standardima iz oblasti socijalne zaštite, nastojeći osigurati zaštitu ljudskih prava osoba zbrinutih u ustanove socijalne zaštite.

Vlada Federacije BiH je donijela Strategiju deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite, koja je izraz njenog opredjeljenja i angažmana na postizanju deinstitucionalizacije i stvaranju usluga podrške u zajednici, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.