NAUKA

Ovi alati će vam olakšati programiranje

Tople preporuke

Mi. K.

28.4.2016

Za svakog programera koji operiše u sferi razvoja web stranica ili aplikacija jedan je od glavnih izazova kako da kreira najbolje moguće iskustvo za korisnika. Ovaj zahtjev nije nimalo jednostavan.

Srećom, korisni alati za development na webu pojavljuju se u svim formama. Dodaci za pretraživače i „plaginovi” postoje upravo zato da omoguće kreiranje najboljeg mogućeg sajta. Oni omogućavaju da budete produktivniji i brži, pružajući uz to uvid u najnovije tehnike i promjene u prirodi posla.

Neki pretraživači imaju ugrađene opcije za web development, ali je i pored toga još potrebno da nadgledate vaše sajtove, u smislu korisničkog iskustva, da biste bili sigurni da sve funkcioniše kako treba.

Slijedi lista alata koji će vam omogućiti da lakše ispoljite kreativnost. Ako se još niste detaljno bavili alatima, pred vama su neki od njih koji vam mogu olakšati rad u budućnosti.

CSS Guidelines

Zaista koristan alat CSS Guidelines kreirao je Hari Roberts, nezavisni arhitekta savjetnik za korisnički interfejs iz Velike Britanije, koji sarađuje sa kompanijama iz cijeloga svijeta pomažući im u kreiranju korisničkog interfejsa i u upravljanju njime.

Ovaj alat je korisniji iskusnijima u poslu, s obzirom na to da daje savjete za bolje snalaženje u programskom jeziku CSS. Čak i najbolji među developerima weba morali bi povremeno da rade na unapređenju svojih vještina, a ovaj alat im u tome pomaže. Uputstva počinju od sintakse, preko formatiranja, komentara, imenovanja konvencija, CSS selektora do dijelova pod nazivom „Specificity“ i „Architectural“. Autor neprestano dodaje nove informacije, tako da ste uvijek obavješteni o najnovijim zbivanjima na ovom polju.

Play Framework

Play Framework je jedan od vrlo korisnih alata za izradu aplikacija za web uz korišćenje Java i Scala tehnika. Vrlo je praktičan za korištenje budući da su pretraživač i tekst-editor sve što vam je potrebno.

Ovaj alat koristi režim „stateless web tier”, što znači da aplikacije ne morate da čuvate na memoriji servera ili u sistemu datoteka, a to vam opet omogućuje da uštedite novac i pružite bolje korisničko iskustvo. Play Framework koristi i potpuno asinhroni model, zasnovan na Akka okviru koji omogućava kreiranje visoko konkurentnih distribuiranih rešenja nad JVM-om.

Akka je redovni činilac današnjih skala aplikacija, kao i drugih JVM aplikacija koje kao zahtjev imaju distribuiranost.

Posebno korisno kod Play Frameworka jeste to što je pravljen tako da bude prilagodljiv za prenosive uređaje i može da se koristi u pravljenju aplikacija. Možete se pouzdati u njega i biti sigurni da vaše aplikacije neće imati problem sa brzinom.

Dimensions

Ovo je „open source“ ekstenzija za pretraživač Chrome. Dozvoljava vam da izmjerite sve što vidite u pretraživaču, kao što su slike, input polja, video-snimci, gifovi, tekstovi i ikonice. Posebno je korisna kada radite u PDF formatu, koji će izgledati nedovoljno atraktivno web dizajnerima. Jednostavno ubacite ekstenziju u pretraživač i izmjerite elemente. Možete da koristite i prečice sa tastature koje ćete namjestiti u podešavanjima u Chromeu na kraju liste ekstenzija, tako da brzo možete da uključite ili isključite alat.

Apache Couch DB

Ovu aplikaciju najčešće opisuju kao „bazu podataka za web“. U pitanju je „open source“ proizvod koji vam omogućava da skladištite dokumente i podatke na cloudu sa JSON dokumentima, da zatim upotrebite Index opciju, kombinujete i transformišete svoj dokument koristeći Java Script.

Možete pretraživati svoje indekse preko svog pretraživača, uz pomoć HTTP-a, a uz to imate notifikaciju izmjena u realnom vremenu, tako da možete da pratite razvoj. Sve ovo dolazi zajedno sa interfejsom koji i administratorima omogućava laku upotrebu.

Flynn

Flynn integriše različite komponente koje se adaptiraju, što u praksi znači da možete lako da upravljate razvojem vaše aplikacije kao i vaše baze podataka. Alat automatski pokreće i radi „scaling“ aplikacije, što biste inače morali da obavljate ručno stavku po stavku. Izgrađen je na setu sržnih API-ja, tako da možete da ga proširite ili prilagodite u bilo kom okruženju.

Ako ste početnik u poslu, dobro je da znate da uvijek postoje alati koje neko razvija da bi vam pomogao u svakodnevnom životu web developera. Svaki web developer nailazi na probleme i želi da razvije način za njihovo efikasno rješavanje. Primjetićete i da su svi navedeni alati besplatni, izuzev nekih dodataka koje možete da kupite kada poželite da unaprijedite alat. Dobro je da znate da oni koji rade na webu vole da pomažu jedni drugima. Ukoliko želite da postanete web developer, razmotrite upisivanje specijalizovanog obrazovnog programa iz ove oblasti.