NAUKA

PRAVA SITNICA Prvi turist odlazak u svemir platio 20 miliona dolara

Dennis Tito bivši NASA inženjer ostvario dugogodišnju želju

Autor:(Mi. K.)

28.4.2016

Američki multimilioner Dennis Tito prva je osoba koja je posjetila svemir turistički. Poletio je ruskom letjelicom Soyuz TN-32 na današnji dan 2001. godine i u orbiti proveo sedam dana.

Cijelo putovanje platio je 20 miliona dolara.

Dennis Tito, bivši NASA inženjer imao je tada 61 godinu i ispunio je dugogodišnju želju da posjeti Međunarodnu svemirsku stanicu. 

Posjeta svemiru bio je njegov stari san, a kad se obogatio odlučio je to i napraviti. On je, naime, 1972. godine u Kaliforniji osnovao svoju tvrtku za investicijski management Wilshire Associates koja zarađuje milione, a inače je diplomirao astronautiku i aeronautiku 1962. na Sveučilištu New York.

No, uprkos tome NASA mu nije odobrila posjetu svemiru pa se obratio Ruskoj svemirskoj agenciji.

Postojala je zabrinutost da nije dovoljno kvalificiran da bi se pridružio profesionalnim astronautima u svemiru no posjeta svemiru odobrena mu je nakon što je uplatio 20 miliona dolara Ruskoj svemirskoj agenciji. 

Prošao je test fizičkih sposbnosti i osnovnu obuku zajedno s posadom koja se sastojala od dva ruska astronauta.

Za vrijeme misije koja je trajala 7 dana, 22 sata i 4 minute, posada je kružila oko zemlje 128 puta. Tito je je iskoristio boravak u svemiru nekoliko znanstvenih eksperimenata za koje je smatrao da će biti korisni njegovoj kompaniji za daljnje poslovanje, prenosi 24 sata.