VIJESTI

U CENTRU ZENICE Iz vazdušne puške ustrijeljen napušten pas

Sačinjen zvanični zapisnik

D. Pa.

28.4.2016

U centru Zenice, na lokalitetu platoa fudbalskog stadiona Bilino Polje, ustrijeljen je napušten pas, tvrde iz Udruženja za spašavanje i zaštitu životinja „Šapa“.

- Pucanj se čuo sa zgrade. Svjedoci su zvuk opisali kao pucanj vazdušne puške. U blizini psa igrala su se djeca – pojašnjavaju u saopćenju iz „Šape“.

Volonteri „Šape“ stigli su na lice mjesta, zatekli psa u teškom stanju, sa vidljivom ulaznom ranom od metka u predjelu grudnog koša na lijevoj strani, teškim disanjem koje je upućivalo na unutarnje krvarenje i punjenje pluća krvlju. 

- Odmah je upućen poziv veterinaru, te smo pozvali policiju koja je izašla na lice mjesta i uradila uviđaj, uz uzimanje izjava svjedoka. U roku od 40-ak minuta od pucnja, nastupila je smrt psa, koju je veterinar konstatovao, o čemu će biti sačinjen zvanični zapisnik – ističu iz „Šape“.

pas

Pas podlegao usljed prostrijelne rane (Foto: Avaz)

Po navodima svjedoka, na istom lokalitetu je i ranije bilo sličnih incidenata koji su prijavljeni policiji, poput nezakonite upotrebe vatrenog oružja, ugrožavanja opće sigurnosti, izazivanja opće opasnosti po ljude i životinje, strijeljanje prozora, balkona, ptica i slično, a sve od strane policiji poznatog počinitelja.   

- Očekujemo provođenje hitnih istražnih radnji kako bi se potvrdio identitet ubice, te hitno procesuiranje slučaja uz podnošenje krivične prijave Tužilaštvu Zeničko dobojskog kantona po počinjenju niza krivičnih dijela u ovom slučaju, te podizanje optužnice od strane nadležnog Tužilaštva, i izricanje najviše zakonom zaprijećene kazne – poručili su iz „Šape“.

Hladnokrvno ubijanje životinje samo po sebi, uz ugrožavanje sigurnosti svih građana koji su se nalazili u blizini, djece koja su se igrala pored psa, je bez presedana i mora biti najoštrije kažnjeno kao teško krivično djelo i kao opomena svima, smatraju u zeničkom udruženju.

Danas pas, ptica, sutra vi – stoji u saopćenju "Šape".