VIJESTI

OKOVIĆ: Otvaramo nove projekte, investitori imaju podršku

Premijer BPK Goražde za "Avaz"

Al. BAJRAMOVIĆ

28.4.2016

Uprkos činjenici da u parlamentarnom životu BPK učestvuje 11 subjekata, ulaskom Saveza za bolju budućnost u skupštinsku većinu došlo je do stabilizacije političke situacije u ovom kantonu. Premijer Emir Oković (SDA) kaže da je u potpunosti proveden sporazum između dvije najjače stranke u Skupštini, imenovani su ministri iz SBB-a, usvojen je budžet i počelo se s izvršavanjem programa rada.

Javna potrošnja

- I u ranijem periodu SBB je bio jako konstruktivan i u smislu opozicionog djelovanja. U ovom novom kontekstu rad Vlade je prilično harmoničan, nema preglasavanja, a u skupštinskoj većini imat ćemo u narednom periodu vrlo značajne tačke i to će biti indikator da vidimo kako to funkcioniše. Ja, kao premijer, mogu biti zadovoljan i radom ministara, posebno u smislu njihovog doprinosa i inovativnosti - dodaje Oković.

Politička previranja ne utječu na privredne aktivnosti, smatra premijer, jer su investitori uvijek imali jednoglasnu podršku poslanika. Iako novih ulagača u posljednje vrijeme nema, pozitivnim trendovima doprinose postojeći privredni kapaciteti.

- Prema podacima Službe za zapošljavanje za februar i mart, imamo oko 200 novouposlenih, i to unutar realnog sektora, a znamo da je taj trend kroz „Ginex“ nastavljen i u aprilu - tvrdi premijer BPK.

Za ispunjavanje svojih ustavnih nadležnosti, prema dosadašnjim kriterijima raspodjele javnih prihoda u FBiH, BPK nije imao dovoljno sredstava, a situacija je pogoršana primjenom novog pravilnika. Smanjenjem koeficijenta BPK će ostati bez više od tri miliona KM, koji sada odlaze u kantone s hrvatskom većinom.

- Često imamo prigovore šta mi poduzimamo da bismo tu stvar popravili. Poduzeto je dosta toga. Izdvajanja iz budžeta za javnu potrošnju nešto su iznad 50 posto, dok je u drugim kantonima taj iznos i do 75 posto. Mi gledamo da se na nekim nivoima vlasti uvode moratoriji na zapošljavanje, a u ovom kantonu to je od početka tako. Na nivou kantona koji su pogođeni odlukom odaslane su značajne poruke, unutar najviših tijela pojedinih partija doneseni su zaključci da je takva odluka neprihvatljiva, jer je zasnovana na preliminarnim rezultatima popisa stanovništva iz 2013. - kaže Oković.

Već usvojenu strategiju razvoja BPK te prostorni plan usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine, on smatra značajnijim dokumentima. Prostornim planom definiraju se i budući projekti.

- Na prvom mjestu to je poboljšanje cestovne komunikacije prema Sarajevu. Na putu smo da obezbijedimo finansijska sredstva i optimista sam da ćemo u ovoj godini tu priču dići na viši nivo, imati idejno rješenje i glavni projekt, a mislim da imamo inicijalna sredstva da se krene i dalje - kaže Oković.

Vodotok Drine

Godinama sporna gradnja HE Ustikolina, kao projekt „Elektroprivrede BiH“, u nacrtu je liste javnih investicija FBiH, a prostornim planom Federacije ovaj dio vodotoka Drine označen je kao zaštićeno područje. Oković ističe da je i prostornim planom BPK ovo područje označeno kao prostor od posebnog značaja, a hoće li biti namijenjen gradnji HE ili razvoju turizma i poljoprivrede, odlučit će građani.

- To je pitanje o kojem će Skupština i građani dati sud na koji način žele eksploatisati to područje - izričit je Oković.  

Rekonstrukcija ulica

Nakon rješavanja imovinskopravnih pitanja vezanih uz objekte Doma za stare i iznemogle osobe, apoteke, Ministarstva privrede te potkrovne stanove u ulici Maršala Tita, Oković najavljuje da će jedan od bitnijih projekata biti uređenje objekata u ovoj ulici, rekonstrukcija dijela ulice Meha Drljevića, te će s nastavkom gradnje fasada u Višegradskoj ulici ovaj dio Goražda dobiti novi i ljepši izgled.