BIH

Doktor Bazardžanović iza sebe ima 500 uspješnih zahvata

Stručnjak UKC-a Tuzla za transplantacije

A. HADŽIĆ

28.4.2016

Univerzitetski klinički centar u Tuzli odavno je prepoznat kao vodeći centar za transplantaciju bubrega u zemlji. Zahvaljujući mladom i educiranom kadru, u ovaj centar, radi transplantacije, godinama stižu pacijenti iz cijele BiH, bilo da se radi o transplantaciji sa živog donora ili kadaveričnoj transplantaciji.

Doktor Mustafa Bazardžanović, kao dio tuzlanskog tima, jedan je od vodećih hirurga urologa u zemlji, koji je, što u UKC-u Tuzla, što u drugim bolnicama u zemlji i inozemstvu, do sada uradio oko 500 transplantacija bubrega.

Ciklus priprema

- UKC Tuzla ima izuzetan, vrlo educiran transplant tim, kako za bubrege tako i za druge organe. Dugo već, osim standardne, žive, srodničke transplantacije, radimo i program s proširenim donorima, nesrodnicima, gdje, naprimjer, supružnici jedni drugima daju bubreg, kao i kadaverične transplantacije. Naravno, da bi se došlo do transplantacije, na ljekarima je da obave cijeli ciklus priprema, posebno kada su kadaverične transplantacije u pitanju – kaže dr. Bazardžanović na početku razgovora za naš list.

Ističući važnost razvijanja svijesti javnosti kada su u pitanju kadaverične transplantacije, dr. Bazardžanović ističe da na tome struka intenzivno radi, ali da ih u svemu mora pratiti i država.

Bolja opremljenost

- Koliko je prisutan entuzijazam profesionalaca kada su u pitanju kadaverične transplantacije, nerijetko je, isto toliko, prisutna inertnost onih koji trebaju stvoriti uvjete da se takve transplantacije urade. Neka se svako zapita kolika je svijest i duhovna snaga onoga ko, u trenucima kada zna da gubi svog najmilijega, dođe i kaže da pristaje da se njegovi organi transplantiraju nekome ko godinama boluje i život mu ovisi o doniranom organu. A onda se dogodi da zbog nedostatka potpisa nekog ministra ti organi propadnu. To se ne smije dešavati – ističe dr. Bazardžanović.

Trenutno u TK, navodi on, transplantacije bubrega čeka oko 70 pacijenata, uglavnom srednje i starije dobi, dok ih je na prostoru Federacije daleko više. Kada je u pitanju UKC Tuzla, postoji uhodan, izuzetno educiran tim za transplantaciju ne samo bubrega nego i jetre, rožnjače, matičnih ćelija... što, uz bolju tehničku opremljenost, ovaj UKC kandidira kao jedan od vodećih transplant centara u regionu.

Iskustvo stjecao u ratnim bolnicama

Doktor Mustafa Bazardžanović jedan je iz plejade ljekara UKC-a Tuzla koji su, još kao studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli, iskustva stjecali u ratnim bolnicama širom BiH.   Nakon završenog fakulteta specijalizirao se kao hirurg urolog, nakon čega je prošao edukaciju na čuvenoj AKH klinici u Beču, kao i drugim evropskim klinikama. Vlasnik je certifikata FEBU - Urološke sekcije Evropskog udruženja urologa.

Divim se ocu Semira Kantića

- Iako mi, ljekari, svom poslu pristupamo kao profesionalci, svaka eksplantacija i transplantacija organa koju uradimo na nama kao osobama ostavlja duboki trag. Tako je i s posljednjom eksplantacijom organa dječaka iz Tešnja Semira Kantića, čije smo bubrege transplantirali dvjema djevojkama u Tuzli. Ne znam kada mi je teže bilo u poslu koji godinama radim. I kao čovjek i kao ljekar divim se svijesti, ali i snazi oca ovog dječaka. To je dodatni razlog zašto mi ljekari tražimo da se prema ovoj grani medicine svi odnosimo odgovornije – navodi dr. Bazardžanović.