BIH

OKONČANA DRAMA U "TUZLA KVARCU" Protest završen, radnici sišli sa silosa

U štrajku od 11. aprila

Autor:E. Sk.

28.4.2016

21:15 Nakon postignutog dogovora i potpisanog Protokola o načinu rješavanja problema u vezi s radom Tuzla kvarca, radnici ove kompanije prekinuli su štrajk, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona. Radnici su sišli sa silosa i ukazana im je pomoć. 

Protokol predviđa da kompanija Tehnograd company d.o.o. Tuzla poduzme mjere i putem sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji s kompanijom Tuzla kvarc omogući radno angažiranje radnika Tuzla kvarca, javlja Fena.

Ovaj dokument predviđa i da Tehnograd company preuzme određene finansijske obaveze te da se pokaže spremnost kompanije da u narednom periodu preuzme koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska, a time i omogući rad ovih radnika.

Ovakvim rješenjem potvrđeno je opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona da Tuzla kvarc u trenutnim uvjetima u kojima egzistira, s blokiranim transakcijskim računima ne ispunjava uvjete za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska.

Kako je rečeno u saopćenju, zahvaljujući dobroj volji vlasnika kompanije Tehnograd company iznađeno je za radnike prihvatljivo rješenje.

20:10 Počinje akcije spašavanja radnika sa silosa.

19:50 Očekuje se dolazak Gorske službe spašavanja, čiji će pripadnici četvoricu radnika spustiti na tlo.

17:55 Radnici Tuzla Kvarca još uvijek nisu sišli sa 35-metarskog silosa na koji su se popeli jutros.

U međuvremenu organiziran je sastanak i rukovodstvo preduzeća prihvatilo je poslovno-tehničku saradnju sa Tehnograd Company.

Tehnograd Company će odmah poslati narudžbu Rudniku Kreka za iskopavanje kvarcnog pijeska koji će biti prerađivan u Tuzla Kvarcu. Također, Tehnograd Company je spreman platiti koncesioni dug od 87.000 KM, ali i preuzeti koncesiju za Tuzla Kvarc.

No, o tome će biti govora narednih dana.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović obećao je isplatu po 250 KM socijalne pomoći.

Radnicima su saopštenih ishodi sastanka, ali oni još nisu sišli sa silosa.

15:26 U krug preduzeća stigao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, direktor preduzeća Tehnograd company Hamza Šarić, koji je ponudio da plati koncesioni dug. Pregovori su u toku, a radnici su još uvijek na silosu.

imamovic

14:42 Novi preokret. Radnik se nije spustio na tlo, vratio se na silos gdje su ga dočekala ostala trojica kolega.

14:35 Vatrogasci će pomoću pojaseva vratiti radnika na tlo, kojem je pozlilo pri penjanju uz stepenice.

vatrogasci

Navodno, javio se poslovni partner koji će izmiriti koncesioni dug. Sastanak još uvijek traje, moguće je rješenje krize.

14:25 Radnik koji je bio na sastanku sa ministrom Mićanovićem vratio se na silos. Dogovor, očito, nije postignut.

13:57 Ministar Mićanović odlazi na sastanak sa predstavnicima radnika. Još trojica radnika ishod sastanka čekaju na silosu.

ministar-sastanak

13:50 Radniku sa silosa ukazana je liječnička pomoć. Ministar Mićanović čeka na sastanak.

radnik

13:43 Direktor Velagić i jedan od radnika sišli su sa silosa na pregovore sa ministrom Mićanovićem.

sisao-radnik

13:25 Ministar Mićanović krenuo je da se popne na silos i razgovara sa radnicima, ali oni nisu pristali. U toku je razgovor ministra Mićanovića i direktora Velagića na donjoj platformi.

tuzla-radnici

13:19 Resorni ministar Srđan Mićanović došao je u prostorije firme "Tuzla Kvarc", te poziva radnike da siđu sa silosa i da razgovaraju.

12:28 Radnici "Tuzla Kvarc" i dalje odbijaju da siđu, a možda će i zanoćiti na silosu.

10:56 Radnicima su dostavljene deke kojima su se ogrnuli zbog hladnog vjetra. Sa radnicima na silosu pregovara direktor preduzeća Smajil Velagić.

10:26 Radnici koji su se jutros popeli na silos u krugu preduzeća "Tuzla Kvarc" pitaju da li će iko iz Vlade TK doći u posjetu njima i njihovim kolegama koji su od 11. aprila u štrajku glađu. Nema informacija da li će doći do takve posjete.

Izuzetno hladan vjetar otežava boravak na silosu četvorici radnika. Oni su se privili jedan uz drugog, čekajući da im se bar neko iz vlasti obrati.

9:03 Četvorica radnika preduzeća "Tuzla Kvarc" jutros su se popela na silos u krugu preduzeća. Preostali radnici, koji sa njima štrajkuju glađu već 19. dan, pokušali su ih odvratiti od tog nauma, ali su im oni poručili da će izvršiti samoubistvo ako im se iko približi.

- Oni su već nekoliko dana u psihičkoj krizi, koja je kulminirala nakon izjave premijera Bege Gutića da je naš štrajk glađu po njemu jedan performans - kaže Meliha Štefulj, radnica “Tuzla Kvarca”.

U krug preduzeća su nakon poziva radnika stigli pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla i pripadnici MUP-a TK.

Četvorica radnika nalaze se na vrhu silosa visine nekoliko desetina metara, a trenutno nemaju nikakvu komunikaciju sa svojim kolegama. 

Radnici “Tuzla Kvarca” u štrajk glađu stupili su 11. aprila, od prošlog ponedjeljka su u izolaciji. Traže da im se omogući pravo na rad, odnosno da Vlada TK dodijeli koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska. 

Vlada TK traži da preduzeće deblokira račune i izmiri dugove te će nakon toga moći dobiti koncesionu dozvolu.