KOLUMNE

Razumijevanje islama

Komentar dana

Erol Avdović

28.4.2016

Uz očekivano otvaranje Ferhadije u Banjoj Luci, kao važnog znaka napuštanja vremena straha, žrtava i razaranja u BiH, i manifestacija obilježavanja 100 godina institucionaliziranja islama u susjednoj Hrvatskoj izrazito je dobar vjetar u leđa za cijelo susjedstvo.

Posebno ohrabruje izrazito jasan stav i kristalna artikulacija hrvatskog državnog vrha, s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović na čelu. Ona je svojim obraćanjem evropskoj javnosti, u prisustvu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), čiji je dolazak povrh svega samo osnažio opći dojam, iz Zagreba uputila uzvišene poruke razumijevanja islama.

Takve poruke iz hrvatske prijestonice nesumnjivo su uzdigle ljestvicu dugo traženog standarda suživota u različitosti u cijelom susjedstvu. Od sada će svako daljnje insistiranje na predrasudama, neznanju, pa često i inertnom šovinizmu, biti teško držati iznad ovako suptilno izraženih stavova o islamu kao dijelu naše svakodnevice.

Stavovi hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović važni su i zato što dolaze iz srca okruženja, iz kojeg sve češće dopiru ksenofobični tonovi, od mađarskog premijera Orbana, do onih s krajnje desnog evropskog političkog spektra.

Evropa se od različitosti, koje bi trebale biti šansa, a ne umišljeni usud, ne može i ne smije braniti podizanjem zidova. Svoje daljnje uzdizanje EU mora graditi na razumijevanju onoga što je, zapravo, u njenim temeljima. Prihvatanje islama ključ je i za angažman muslimana u borbi protiv nasilnog ekstremizma.

A kada državno čelništvo neke zemlje, kao što se to vidjelo iz stavova hrvatske predsjednice, odlično razumije stvari, jasne su poruke i lakše ih je slijediti, pa su i strahovi manji.

Hrvatska, Turska i BiH moraju ostati primjer međudržavne kooperacije i kako bi se porazili najgori oblici terorizma, koji se ničim ne mogu opravdati.

Zajednički se treba suprotstaviti svima koji sijanjem neznanja, dezinformacija, opasne propagande i uvezene indoktrinacije, koja islam reducira na nacionalne kulture i običaje, žele dokinuti naše višestoljetno razumijevanje i uvažavanje.