NOGOMET

LIGA PRVAKA: Velika pobjeda Atletica, ratnici Diega Simeonea zasluženo srušili Bayern

Prva utakmica polufinala najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi

A. TIRO

27.4.2016

U prvoj utakmici polufinala Lige prvaka ratnici Diega Simeone su na Vicente Calderonu savladali večeras Bayern iz Minhena minimalnim rezultatom 1:0.

U tvrdoj i teškoj utakmici, Jorgandžije su sasvim zasluženo došli do velike pobjede i prednosti uoči revanša na Allianz Areni.

Utakmica je riješena u 11. minuti kada je sjajnim solo prodorom pogodio Saul Niguez.

U drugom poluvremenu Bayern je imao svoje trenutke dominacije, a Oblak, golman Atletica je imao nekoliko fenomenalnih odbrana.

Treba izdvojiti pokušaje Alabe, kada je pogodio prečku, zatim dobar udarac glavom Martineza, te šut Vidala.

Sve ove promašaje mogao je kazniti Fernando Torres, koji je u 75. minuti sjajnim lažnjakom prevario Alabu i šutirao, ali na njegovu žalost pogodio je samo stativu.

Do kraja je ostalo 1:0 za Atletico Madrid. Revanš je na rasporedu za sedam dana u Minhenu.

90+ Kraj utakmice na Vicente Calderonu. Ekipa Atletico Madrida je sasvim zasluženo savladala Bayern minimalnim rezultatom 1:0. Strijelac jedinog gola bio je Saul Niguez u 11. minuti. Revanš susret je na rasporedu za sedam dana na Allianz Areni.

85' Njemački prvak je krenuo na sve ili ništa, dok se Atletico znalački brani i čeka svoju priliku iz kontri i polukontri.

80' Opasan napad Bavaraca, ali udarac Alabe sa vrha šesnaesterca završava preko gola.

75' Kakva šansa za Atletico Madrid. Sve je El Nino uradio kako treba, sjajnim lažnjakom izbacio Alabu i šutirao vanjskim dijelom kopačke, ali stativa je spasila ovaj put Neuera i Bayern. U nastavku akcije Koke je šutirao, ali pravo u Neuera.

73' Oblak polako izrasta u heroja utakmice. Sada je sjajno šutirao Vidal sa nekih 20-ak metara iskosa, ali slovenski golman odlično brani.Atletico se opredijelio za odbranu i čekanje prilike iz kontranapada.

atletico-12

Napadi Bayerna u drugom poluvremenu sve jači

70' Nastavlja Bayern sa napadima prema golu Oblaka. Sjajna lopta Lahma za Douglasa Costu, ali njegov pokušaj loba završio je iznad prečke. Atletico Madrid i dalje vodi 1:0.

63' Dobar šut Roberta Lewandowskog iz vrlo teške situacije, ali Oblak je odbranio njegov udarac. U ekipi Bayerna u igri je sada Ribery, a igru je napustio Koman.

56' Još jedna dobra šansa za Bayern. Nakon centaršuta Alabe, Martinez je bio najviši i šutirao glavom, ali njegov udarac odlično brani Oblak. Ofanziva Bayerna u nastavku utakmice.

54' Dosta sreće za ekipu Atletico Madrida. Sjajan pokušaj Davida Alabe sa nekih 30-ak metara, ali prečka je spasila Oblaka. Kakav bi to gol bio...

46' Počelo je drugo poluvrijeme utakmice Atletico Madrid - Bayern. Rezultat je 1:0.

Nakon prvog poluvremena na Vicente Calderonu ekipa Atletica vodi rezultatom 1:0 protiv Bayerna.

Jedini gol na utakmici postigao je Saul nakon fenomenalne solo akcije i odmjerenim udarcem savladao nemoćnog Neuera.

Vodstvo Jorgandžija koje nije nikakvo iznenađenje obzirom na stanje na terenu moglo je biti i veće, jer je Griezmann propustio odličnu priliku za povećanje vodstva.

Bayern je imao nekoliko poluprilika za izjednačenje, ali Oblak zasad nije morao loptu vaditi iz mreže.

45' Kraj prvog poluvremena. Atletico Madrid potpuno zasluženo vodi 1:0, a strijleac jedinog gola bio je Saul Niguez u 11. minuti susreta.

41' Finiš prvog poluvremena. Izabranici Pepa Guardiole ne mogu da pronađu način da ozbiljnije ugroze gol Oblaka.

37' Neugodna situacija za Oblaka nakon slobodnjaka Tiaga Alcantare, ali slovenski golman je dobro reagirao. I dalje vodi tim Diega Simeonea.

30' Kakva prilika za Atletico Madrid. Griezmann je izašao sam na golmana Neuera i dobro šutirao, ali njemački golman sjajno brani. Mnogo opasniji Atletico u dosadašnjem dijelu igre.

25' Dobra prilika za Bayern. Iz slobodnjaka je lukavo šutirao Douglas Costa, ali lopta je zamalo otišla pored gola. Ostalo je 1:0 za Atletico.

20' Nakon vodstva Jorgaždija, Atletico se povukao malo i prepustio sredinu terena Bayernu.

11' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Atletico vodi 1:0. Kakav majstorski gol Saula. Neuer je bio potpuno nemoćan nakon filigranski preciznog udarca.

8' Još jedan dobar pokušaj igrača Atletica. Torres je dobro prošao po strani, ali je slabo šutirao, te je njegov udarac odbranio Manuel Neuer.

3' Prvi udarac u okvir gola Bayerna uputio je Saul, ali njegov šut lako brani Neuer. Početno ispitivanje snaga.

1' Počela je utakmica između Atletico Madrida i Bayerna. Očekujemo sasvim sigurno mnogo bolju utakmicu od one igrane sinoć između Manchester Cityja i Real Madrida.

Večeras je na rasporedu i drugo polufinale Lige prvaka. U Madridu, na Vicente Calderonu se sastaju domaći Atletico Madrid i Bayern iz Minhena.

Oba tima su u posljednjih nekoliko godina redovni u polufinalu Lige prvaka. Izabranici Diega Simeonea su u posljednje tri godine dva puta prolazili u polufinale Lige prvaka, dok je Bayern u polufinalu petu sezonu zaredom.

Atletico Madrid se nalazi u sjajnoj formi, a u četvrtfinalu su i potvrdili svoju snagu izbacivši prvog favorita i aktuelnog prvaka ekipu Barcelone ukupnim rezultatom 3:2.

Bayern iako još uvijek nije matematički osvojio novu titulu u Bundesligi, igra sjajno. Izabranici Pepa Guardiole su u četvrtfinalu izbacili ekipu Benfice ukupnim rezultatom 3:2.

Trener Bavaraca Pep Guardiola izjavio je kako je Atletico dobar kao i Barcelona i Real Madrid.

Dva tima su se u svojoj historiji sastajala samo dva puta i to davne 1974. godine u okviru Kupa šampiona. Na stadionu u Briselu, Bayern je došao do izjednačenja u 120. minuti, čime su izborili revanš samo dva dana kasnije sa španskim timom.

U revanšu Bayern je deklasirao Atletico rezultatom 4:0, a strijelci su bili Uli Hoeness i Gerd Muller, koji su postigli po dva gola.

44

Grafički prikaz početnih postava za večerašnju utakmicu

Sastavi za večerašnji duel:

ATLETICO MADRID: Oblak, Juanfran, Gimenez, Savic, Filipe Luis, Gabi, Augusto, Koke, Saul, Griezmann, Torres.

BAYERN MINHEN: Neuer, Lahm, Bernat, Martinez, Alaba, Thiago, Costa, Alonso, Vidal, Coman, Lewandowski