BIH

Promovisani maturanti i maturantice Gazi Husrev-begove medrese

Svečanost održana u Begovoj džamiji u Sarajevu

Fena

27.4.2016

Svečanost maturanata i maturantica Gazi Husrev-begove medrese, 466. generacija maturanata i 34. generacija maturantica održana je danas u Begovoj džamiji u Sarajevu.

Ova svečanost održana je poslije podne-namaza, a prisustvovali su roditelji učenika, zvaničnici Islamske zajednice BiH, direktor i nastavnici.

- Ovo je svečani trenutak za naše maturante i maturantice kojim obilježavaju završetak  školovanja u Gazi Husrev-begovoj medresi, ovdje su boravili četiri godine, došli su kao djeca, a odlaze kao zreli formirani ljudi, čvrsti, momci i djevojke - kazao je Feni pomoćnik direktora Gazi Husrev-begove medrese za nastavu profesor Dževad Pleh.

- Maturanti sada razmišljaju o upisu na fakultete u Sarajevu, BiH i izvan BiH, a tokom  školovanja postigli su zavidne rezultate. Mi kao Gazi Husrev-begova medresa možemo biti ponosni na ovu generaciju i zadovoljni  njihovim rezultatima u nastavi i vanastavnim aktivnostima - naglasio je Pleh.

Istakao je da su učenici bili veoma aktivni u vanastavnim aktivnostima, a ove godine su donijeli mnogo medalja i pobjeda s raznih susreta i takmičenja.

- Možemo biti jako zadovoljni i sretni što imamo ovakvu generaciju. Velika zasluga pripada njihovim razrednicima, roditeljima i svim profesorima koji su radili sa njima, koji su bdjeli dananoćno nad njihovim odgojem i obrazovanjem- kazao je Pleh.

U ovoj generaciji je bilo 100 maturanata i maturantica, od njih je 59 djevojaka i 41 maturant, svršenik medrese. Bili su raspoređeni u četiri odjeljenja, u jedno muško, dva ženska i mješovito.

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi. Ove godine obilježila je 479. godišnjicu kontinuiranog rada i postojanja.