LIFESTYLE

Britanka će paraglajderom pratiti labudove na njihovom letu

Put je vodi preko 11 država

Fena

27.4.2016

Britanka Sacha Dench, bivša prvakinja u slobodnom padu, pratit će labudove na njihovom letu od ruskog Arktika do Britanije dugom sedam tisuća kilometara i bilježiti njihovo ponašanje i opasnosti s kojima se susreću, piše BBC.

Pratit će ih uz pomoć paraglajdera s propelerom učvršćenim na leđima kako bi ih slijedila na što manjoj udaljenosti. Svake će noći sletjeti u njihovu blizinu i promatrati ih. Nada se da će njezino istraživanje otkriti razloge stalnog smanjenja broja malih labudova koji se u proteklih 20 godina prepolovio. Prvi dio puta odvest će je preko ruskih tundri, izoliranog područja s ekstremnim vremenom koje je stanište polarnih medvjeda, medvjeda i vukova.

Na prvih tisuću kilometara neće je moći pratiti tim sa zemlje jer ne postoje putovi. Na toj dionici morat će se osloniti na vremenske prognoze i nomadske uzgajivače sobova, a spavat će u malim kolibicama koje su izgradili lovci.

Put labudova vodi preko 11 država i oni stižu u Britaniju sredinom oktobra nakon parenja na području Sibira. U Rusiju se vraćaju u martu.