BIH

Naftaši prave zalihe, poskupjet će gorivo!

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Autor:B. TURKOVIĆ

27.4.2016

Pozitivna kretanja nastavila su se i u martu 2016. godine, koji je do sada najbolji mart po prihodima od osnivanja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, navode iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu Upravnog odbora UIO BiH analizirajući najnovije podatke o naplati prihoda od indirektnih poreza.    

Kako objašnjavaju, prema preliminarnom izvještaju UIO bruto naplata je povećana za 28,1 milion KM, što predstavlja povećanje od 5,7 posto u odnosu na mart 2015., dok je neto naplata porasla za 6,9 posto. Ali, najveći razlog za to, kako navode, jeste drastično povećanje uvoza nafte i derivata. 

Enorman rast

Analizirajući dalje, navode da su najveći efekti u prvom kvartalu ostvareni na PDV-u (+40,5 miliona KM) te na akcizama i putarinama (+21,6 milona KM). Tri četvrtine efekata rasta prihoda od akciza i putarine odnose se na oporezivanje derivata nafte. 

- Uzrok tome je enorman rast akciza na uvozne derivate nafte u martu 2016. od 55,7 posto. Može se pretpostaviti da je uzrok tome stvaranje zaliha derivata nafte zbog najave rasta cijena na svjetskom tržištu u narednim mjesecima – objašnjavaju iz OMA-e. 

Prihod od putarine 

Efekti naplate poreza na derivate u prvom kvartalu 2016. još su veći ako se uzme u obzir vrlo visoka osnovica za poređenje u prvom kvartalu 2015. 

- Promjene u strukturi prihoda od akciza navode na dva zaključka: da su efekti nove politike oporezivanja rezanog duhana (u primjeni od 1. avgusta. 2014.) skoro u potpunosti iscrpljeni te da porezi na derivate nafte postaju sve značajniji za naplatu prihoda od indirektnih poreza i finansiranje vlada u BiH – zaključuju iz OMA-e. 

Pozitivni efekti

Stručnjaci UIOBiH skreću pažnju i na pozitivan trend prihoda od akciza i putarine u kontinuitetu od drugog kvartala 2013. godine. Uvođenje putarine i akciza glavni su generator gradnje autoputa na Koridoru 5C.