BIH

POČINJU RADOVI: 305 miliona KM za turističke projekte!

Vlada Federacije odredila listu prioriteta

Autor:M. AŠČIĆ

27.4.2016

Vlada Federacije kroz strateške projekte za ekonomski razvoj BiH planirala je putem međunarodnih kreditora investirati u četiri turistička objekta u Federaciji ukupno 305 miliona maraka (152,5 miliona eura), otkriva „Dnevni avaz“.

Masovna gradnja

Radi se o listi projekata koji spadaju među „100 prioriteta Vlade FBiH“ koje je federalna vlast, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, pripremila u januaru ove godine i čiji je plan realizacije već uveliko počeo. O ovim projektima, čiji su cilj ubrzanje masovne gradnje i razvojni projekti, razgovarali su prekjučer u Sarajevu i lideri dvije najjače bošnjačke stranke, SDA i SBB, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić.

Prema dokumentaciji našeg lista, u planu je gradnja megaprojekata, među kojima su tržni centar - kompleks „Korea“ u Novom Sarajevu, obnova hotela „Neretva“ u Mostaru, hotela „Igman“ u Sarajevu te gradnja hotela „Skenderija“ na Skenderiji. Procijenjena vrijednost tržnog kompleksa „Korea“ iznosi 130 miliona KM (65 miliona eura). Ovaj objekt prostirat će se na oko 10.000 metara kvadratnih. 

Ovo će biti prvi multifunkcionalni kompleks u regionu koji će imati poslovnu i stambenu zonu. U sklopu centra planira je i gradnja hotela u obliku tornja.

neretva

Za obnovu hotela „Neretva“ 12 miliona KM

Obnova hotela „Neretva“, koji se nalazi u centru Mostara, koštat će 12 miliona KM. Hotel je prvobitno sagrađen 1892. u pseudomaurskom stilu, ali je uništen u ratu. Ovaj hotel historijski je spomenik BiH. Planirao je da hotel ima šest spratova.

17 spratova

Najvrednija investicija je gradnja hotela - kompleksa „Skenderija“, čija je vrijednost procijenjena na 158 miliona KM (79 miliona eura). Ovaj hotel bit će smješten u sjeverozapadnom dijelu kompleksa "Skenderija", na sjeveru duž ulice Terezija, a na zapadnoj strani duž ulice Tekija. 

Projekt predviđa gradnju hotela s pet zvjezdica ukupne vrijednosti 114 miliona KM (57 miliona eura), renoviranje platoa Skenderija - 30 miliona KM i restauraciju Ledene dvorane - 30 miliona KM. Prema dokumentaciji, hotel će imati 17 spratova, ukupno 700 kreveta, 220 soba, garažu sa 150 parkirnih mjesta, konferencijsku sala, brojne restorane i sadržaje za zabavu.

Obnova i hotela "Igman"

Obnova hotela „Igman“, prema planu Vlade FBiH, koštat će pet miliona KM. Radi se o hotelu ukupnog kapaciteta 350 kreveta, koji uključuje 162 sobe i tri apartmana. Sadržaji uključuju zatvoreni bazen, diskoteku, kino, kafeteriju, aperitiv bar s galerijom, kamin dvoranu, kuglanu, saune, prodavnicu skijaške opreme, sobu za servis, teretanu, butike, poštu, fliper salon te sportsko-rekreativno igralištu u blizini hotela. 

  • 158 miliona KM za gradnju hotela „Skenderija“

  • 130 miliona KM za gradnju tržnog kompleksa „Korea“

  • 12 miliona KM koštat će obnova hotela „Neretva“

  • 5 miliona KM košta će obnova hotela „Igman“

Đapo: SBB je obećao od BiH napraviti najveće gradilište u regionu

Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, govoreći o ovim projektima, kazala je jučer da je “obećanje SBB-a građanima BiH bilo da će svojim učešćem u vlasti od naše zemlje u vrlo kratkom periodu napraviti najveće gradilište u regionu“. 

edita-djapo-1

Đapo: Ojačati turističke kapacitete

- Ovi projekti u sektoru turizma samo su jedan mali dio vrlo ambicioznog plana koji uključuje čak stotinu perspektivnih prioritetnih projekata koje je ova vlada definirala kao apsolutno neophodne za srednjoročni i dugoročni oporavak naše privrede. SBB je od svog osnivanja u najvećoj mjeri zagovarao pokretanje velikih javnih i infrastrukturnih projekata i radova, te će ovi projekti, koji su i dio plana Ministarstva turizma i okoliša, znatno ojačati turističke kapacitete i poboljšati turističku ponudu naše zemlje - rekla nam je Đapo.