KOLUMNE

U zaštiti novinara

Ličnost dana Dunja Mijatović

E. Ma.

27.4.2016

Dunja Mijatović prva je žena izabrana na čelo Ureda za slobodu medija OSCE-a od njegovog ustanovljavanja 1997. godine. Njen izbor podržali su predstavnici svih 56 država članica ove međunarodne organizacije. Od tada je neprestano, hrabro i otvoreno ukazivala na kršenje ljudskih i profesionalnih prava novinara i uzurpiranje sloboda medija.

To je potvrdila i na dvodnevnom skupu Evropske federacije novinara (EFJ) koji je održavan u Sarajevu, osuđujući napade na novinare kojih je od početka 2014. bilo više od 60. Istakla je da je posebno zabrinjavajuće neistraživanje napada na novinare te da je neophodno da se to pitanje rješava na najvišem političkom nivou.

Također, ona je nedavno reagirala nakon upada naoružanih pripadnika SIPA-e u redakciju "Dnevnog avaza", apelirajući na vladajuće strukture i u našoj državi da se ne koristi ovakav način zastrašivanja u discipliniranju medija. Rekla je da je to ogroman korak unazad za BiH.

Funkciju predstavnice OSCE-a za slobodu medija obavlja od marta 2010. godine, a ostvarila je zavidnu karijeru u okviru međunarodnih organizacija. Magistar je evropskih studija i vlasnica je diploma Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Bolonji i Londonske škole za ekonomiju. Jedan je od osnivača Regulatorne agencije za komunikacije u BiH (RAK), kao i prve medijske “linije za pomoć” (help-line) u jugoistočnoj Evropi.