VIJESTI

Prevoznici iz RS-a obustavili izdavanje mjesečnih karata bez naplate za radnike i učenike osnovnih škola

Resorno ministarstvo nije izmirilo obaveze po osnovu dostavljenih faktura

Srna

26.4.2016

Prevoznici u Republici Srpskoj (RS), kao što su najavili 12. aprila 2016. godine, obustavili su izdavanja mjesečnih karata bez naplate za prevoz učenika i radnika za maj, jer resorno ministarstvo nije izmirilo obaveze po osnovu dostavljenih faktura, kako su to prevoznici i zahtijevali.

Nakon zahtjeva prevoznika da im se isplate dugovanja od oktobra prošle godine, Ministarstvo prosvjete i kulture RS do sada je izmirilo samo obaveze za dva mjeseca (oktobar i novembar), što prevoznici smatraju nedovoljnim.  

Zbog višemjesečnih dugovanja, značajno je ugroženo poslovanje privrednih društava u grani saobraćaja i veza, a kod pojedinih malih privrednih subjekata može da dovede i do gašenja preduzeća, navode iz Privredne komore RS.

Prevoznici podsjećaju da višemjesečni zahtjevi, apeli i urgencije da se izmire sva dugovanja, nisu naišli na razumijevanje, iako su prevoznici svoj dio obaveze ispunili u potpunosti, odnosno obezbijedili su uslugu prevoza redovno i bez zastoja, uprkos činjenici da se njihove obaveze nagomilavaju i dodatno uvećavaju po svim stavkama, a posebno po osnovu nabavke repro-materijala i goriva kao osnovnog sredstva za pružanje usluge prevoza.  

Podsjećamo, prevoznici su 12. aprila dostavili Vladi RS, Ministarstvu prosvjete i kulture, Ministarstvu finansija i Ministarstvu saobraćaja i veza RS zaključak o obustavljanju izdavanja mjesečnih karata bez naplate za prevoz učenika osnovnih škola i radnika za maj 2016. godine, ukoliko resorno ministarstvo ne izmiri obaveze po osnovu dostavljenih faktura prevoznika za prevoz učenika osnovnih škola i radnika.