VIJESTI

Kongres Bošnjaka sjeverne Amerike - Uvredljiva "šala" na račun Srebrenice

Razočaranost i uznemirenost emisijom "The Odd Couple"

Fena

25.4.2016

Predsjednik Kongresa Bošnjaka sjeverne Amerike Eldin Elezović i direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada, Emir Ramić uputili su zajedničko pismo TV kući CBS i producentima emisije "The Odd Couple" u kojoj se jedan od aktera pozvao na Srebrenicu na uvredljiv način.

"Kao bosansko-američka organizacija s hiljadama aktivnih članova, veoma smo uznemireni i razočarani nedavnom epizodom emisije "The Odd Couple" u kojoj se jedan od aktera, Felix Unger (Thomas Lennon), poziva na Srebrenicu na uvredljiv način. Lennon je rekao: 'Dakle, Emily, mislio sam da bi mogli probati novi srpski restoran, Ukus Srebrenice'", navedeno je u pismu.

Eelezović i Ramić dalje ističu da je Srebrenica bosanski grad u kome su počinjeni genocid i stravični ratni zločini srpskih fašista nad bosanskim muškaracima, ženama i djecom.

"Koncetracioni logori, masakri civila i sistematska masovna silovanja, kao i drugi strašni zločini protiv čovječnosti, bili su bosanskohercegovačka svakodnevica.

Za Bošnjake, Srebrenica je bolni simbol stradanja, analogan simbolu koji Aušvic predstavlja jevrejskom narodu. Reći: 'Hajdemo posjetiti taj novi srpski restoran, Ukus Srebrenice', ekvivalentan je sloganu: 'Idemo posjetiti taj novi njemački restoran, Ukus Aušvica'", navedeno je također.

Elezović i Ramić prenose razočarenje brojnog bosansko-američkog naroda i iskreno se nadaju, kako su naveli, da slične neukusne šale neće biti zastupljene u budućim epizodama emisije "The Odd Couple ".

Preporučuju producentima da pokažu solidarnost s bosanskim ljudima i dovedu u pitanje namjere osoblja emisije odgovornog za ovu "šalu".