BIH

BIH POD SNIJEGOM: Strahuje se da će hladnoća uništiti maline i voće

Napadalo i do 20 centimetara

H.ČALIĆ

25.4.2016

U Vukeljićima kod Fojnice jutros je osvanulo 10-ak centimetara snijega, a mještani su u strahu da hladnoća ne uništi maline koje su skoro probeharale.

U ovom selu zasađeno je oko 50 dunuma malina, većinom u vlasništvu demobilisanih boraca.

"Duša me boli, ogroman novac sam uložio i ovog ljeta sam očekivao prvu berbu. Daj Bože da išta ostane", rekao je čitatelj čiji je malinjak u potpunosti prekriven snijegom 

Također, gust jugov snijeg, praćem kišom i vjetrom, od jutros pada u višim dijelovima sjeverne Bosne, posebno na planinama Majevica, Ozren, Duga Njiva i Trebava. Prema onome što se dalo vidjeti na licu mjesta, snijeg je na ovom području napadao i do 20 centimetara.

Olistalo drveće u šumama, ali i voćnjaci "stenju“ pod teretom jugovog snijega. Ako padavine nastave ovim intenzitotom, grane bi se, kažu stručnjaci mogle početi lomiti.

Poljoprivrednici strahuju da ukoliko bi nakon prestanka padavina, došlo do niskih temperatura i mržnjenja, da bi moglo stradati voće, koje je bilo odlično izbeharalo i ovećavalo dobar rod. Moglo bi stradati i rano posijano povrće koje je izniklo, a riječ je o krompiru, grahu i grašku.

Na prevojima Bukva, Monj i Duje saobraćaj se odvija otežano, a vidljivost smanjuju grane pod snijegom.