NOGOMET

VJEČITI DERBI: Plavi dio grada se raduje, Željo srušio Sarajevo na Koševu

Najveća klupska utakmica u našoj zemlji

A. TIRO

24.4.2016

U 107. vječitom gradskom derbiju igranom na Koševu nogometaši Željezničara savladali su ekipu Sarajeva rezultatom 1:0. Bila je prva pobjeda Želje na našem najvećem stadionu u 12 godina, ali i potvrda da poraz u Kupu od Slobode nije previše utjecao na izabranike Edisa Mulalića, koji su tako nastavili nepobjedivi niz u Premijer ligi.

Naime, igrači Želje nisu osjetili gorčinu poraza u drugom dijelu sezone u domaćem prvenstvu.

U prilično rastrganoj igri obje ekipe u prvom poluvremenu smo gledali tvrdu i na trenutke oštru igru, u kojoj su prednjačili igrači Željezničara.

Sarajevo je imalo nešto više od igre i nekoliko dobrih prilika za gol, ali što zbog nepreciznosti Benke i Kovačevića rezultat se nije mijenjao.

Željo se opredijelio za kontranapade u kojima je bio veoma opasan, a brzonogi Lendrić je stvarao probleme odbrani Sarajeva.

U samom finišu prvog poluvremena kada se očekivao posljednji zvižduk Eldina Jakupovića, Blagojević je izveo slobodnjak i sjajno pronašao Stevanovića koji efektno pogađa za veliko slavlje igrača, ali i navijača Željezničara.

U drugom poluvremenu Sarajevo je krenulo još ofanzivnije ka golu Kjosevskog ne bi li što prije došlo do izjednačenja. Redale su se prilike Benke i Duljevića, ali odbrana Željezničara je sve uspješno otklonila.

Mogao je i Željezničar do još jednog gola, ali udarci Tiaga i Blagojevića odlaze pored gola golmana Pavlovića.

Treba izdvojiti stativu koju je pogodio Barbarić, ali i prečku Duljevića, kada je sa linije loptu izbacio Kosorić. Na kraju je aktuelni prvak utakmicu završio sa deset igrača, jer je crveni karton dobio Amer Bekić zbog udaranja Kosorića.

Završilo je na kraju 1:0 za Željezničar, koji se tako probio na treće mjesto u Premijer ligi ispred Sarajeva. Plavi imaju 52 boda, a Bordo tim ima 51.

90+ Kraj utakmice na Koševu. Velika pobjeda Željezničara nad najvećim rivalom od 1:0. Strijelac jedinog gola bio je Stevanović u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

90' Igrat će se još šest minuta sudijske nadoknade na Koševu. Željo blizu velike pobjede u derbiju

90' Crveni karton za Amera Bekića zbog udaranja Kosorića. Sarajevo će kraj susreta dočekati sa 10 igrača.

84' Posljednja izmjena u Želji. Umjesto Bekrića u igri je Đermanović.

82' Nova izmjena u ekipi Željezničara. Umjesto povrijeđenog Tiaga u igri je Zolotić.

80' Velika prilika za Sarajevo. Nakon ubačaja Harbe, lopta je došla do Duljevića koji odlično šutira, ali lopta uz pomoć jednog defanzivca Želje pogađa prečku. U nastavku akcije i Benko nije bio precizan. Totalna ofanziva aktuelnih prvaka u ovim trenucima.

77' Dobar pokušaj Blagojevića iz slobodnjaka. Iskosa sa nekih 25. metara dobro je šutirao, ali lopta odlazi pored gola.

75' Treća i posljednja izmjena u ekipi Sarajeva. Umjesto Almira Bekića na terenu je Samir Radovac.

72' Velika prilika za Željezničar. Nakon greške na sredini terena, Bekrić je uputio pas prema Lendriću, ali njegov šut odlazi pored gola. I dalje Plavi sa Grbavice vode 1:0.

69' Druga izmjena u ekipi Sarajeva. Umjesto Mihojevića na terenu je Emerson.

68' Bez velikih promjena na terenu. Željo strpljivo čuva stečenu prednost.

61' Velika prilika za goste. Nakon sjajne kontre, Tiago je odlično šutirao sa nekih 20-ak metara, ali njegov udarac odlazi malo pored gola. Željo i dalje vodi 1:0

60' Pola sata do kraja utakmice. Željezničar i dalje čuva stečenu prednost, dok Sarajevo pokušava da što prije dođe do izjednačenja.

54' Aleksandar Kosorić je zaradio još jedan žuti karton na utakmici, nakon oštrog prekršaja nad Benkom. Nakon ubačaja Duljevića najviši u skoku je bio Barbarić, ali njegov šut glavom je zaustavila stativa.

50' Sarajevo je kao i na početku utakmice krenulo ofanzivno. Izvršena je i prva izmjena u Bordo timu. Umjesto Šefke Okića na terenu je Haris Harba.

46' Počelo je drugo poluvrijeme gradskog derbija na Koševu. Željo vodi 1:0, a sa centra će krenuti igraći Sarajeva.

Završeno je prvo poluvrijeme na Koševu u utakmici velikih gradskih rivala Sarajeva i Željezničara.

Željo vodi 1:0 golom iz sudijske nadoknade prvog poluvremena.

Ipak treba se naglasiti kako je prvih 45. minuta proteklo u relativno slabom nogometu, koje je obilovalo prekršajima i grubom igrom.

Sarajevo je imalo nešto više od igre, dok je Željo čekao svoju priliku iz kontranapada, koju je i dočekao u 45. minuti kada je Blagojević sjajno centrirao, a Stevanović pogodio za 1:0 i veliko slavlje na južnoj tribini gdje su smješteni najvatreniji navijači Željezničara.

45' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL Željo vodi 1:0. Nakon odličnog centaršuta Blagojevića sjajno se snašao Miroslav Stevanović koji je lagano savladao Pavlovića. Veliko slavlje na južnoj tribini.

45' Stoper Sarajeva Adnan Kovačević je zaradio još jedan žuti karton u prvom poluvremenu.

44' Dvije dobre prilike za Sarajevo. Prvo je Okić iskosa šutirao, ali Kjosevski dobro odbranio, a odbijenu loptu Benko šutirao pravo golmana Željezničara. I dalje je 0:0.

42' Još jedan žuti karton na utakmici, ovaj put za Željezničar, a požutio je Bekrić.

39' Žuti karton za Leona Benka, koji je žestoko protestvovao nakon jednog prekršaja. U ovim trenucima i prva izmjena na susretu. Umjesto Siniše Stevanovića u igri je Tiago.

35' Opasna situacija pred golom Sarajeva. Nakon slobodnog udarca, Stevanović je dobro skočio i prebacio odbranu Sarajeva, ali na tu loptu kasni Bogičević. I dalje je 0:0

31' Velika prilika za ekipu Sarajeva. Nakon kornera Duljevića, lopta je došla do Mihojevića, koji dobro šutira sa nekih 15-tak metara, ali lopta odlazi pored gola.

25' Treći žuti karton na utakmici dobio je igrač Sarajeva Almir Bekić zbog oštrog starta nad Bekrićem. Čini se kako su se igrači Željezničara oslobodili početnog pritiska, te se sada igra mngo više na polovini domaćih.

23' Nastavlja se gruba igra na terenu, a žute kartone su dobili  Siniša Stevanović i Edin Rustemović.

20' Nešto bolja igra Sarajeva, na početku utakmice. Duljević je sada isprobao šut sa nekih 30-ak metara, ali lopta odlazi visoko preko gola.

15' Gruba igra igrača Željezničara na početku utakmice, koji su dosad napravili pet prekršaja.

14' Prve varnice na terenu. Nakon jednog oštrog starta na sredini terena do naguravanja je došlo između Zahirovića i Kadušića.

12' Pritisak Sarajeva je krunisao i prvim udarcem iz ugla. Velika prilika za Sarajevo. Nakon gužve u kaznenom prostoru Želje, udarac glavom Kovačevića odlazi pored gola.

10' Sami početak utakmice protiče u pretežno igri na sredini terena, a igra je na kratko bila i prekinuta zbog bakljade domaćih navijača, ali ubrzo i nastavljena.

5' Na Koševu se nalazi 15-ak hiljada navijača, koji su napravili sjanu atmosferu. Treba naglasiti kako se na terenu ne dešava ništa posebno te je i dalje 0:0.

17:00 Počeo je derbi na Koševu. Igrači Željezničara su krenuli prvi sa centra.

atmosfera-2

Odličnu atmosferu su napravili navijači FK Sarajevo prije samog početka utakmice

16:50 Sve je spremno za početak današnjeg derbija koji počinje za nekih 10-tak minuta, a i tribine našeg najvećeg stadiona su prilično ispunjene.

16:35 Kako saznajemo od našeg reportera koji se nalazi na stadionu Asim Ferhatović Hase, na tribinama se nalazi manje od 10 hiljada navijača, a razlog tome je svakako kišovito i hladno vrijeme koje vlada u Sarajevu.

atmosfera-1

Sjajna atmosfera među najvatrenijim navijačima Želje

16:30 Osim što danas igraju protiv aktuelnih prvaka, ekipa Željezničara igra i protiv neugodne tradicije. Naime, Plavi sa Grbavice na našem najvećem stadionu nisu slavili punih 12 godina, tačnije od 2004. godine kada su golom Kajtaza slavili 1:0

Danas se igra najveći derbi bh. fudbala, onaj sarajevski između Sarajeva i Željezničara.

Bit će to 107. put da se ova dva tima sastaju u prvenstvu. U dosadašnjih 106. odigranih utakmica skor je izjednačen.

Oba tima su slavila po 30 puta, a nešto bolju gol razliku ima tim sa Koševa.

U prvom dijelu sezone, na stadionu Grbavica tim Edisa Mulalića je savladao Sarajevo rezultatom 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Tiago.

Treneri obje ekipe su i objavili spisak igrača koji će početi utakmicu.

Tako se Almir Hurtić, trener FK Sarajevo odlučio za sljedećih jedanaest:

- Pavlović, Kadušić, Rustemović, Kovačević, Duljević, Okić, Mihojević, Al. Bekić, Benko, Barbarić, Am. Bekić.

Na klupi Sarajeva su: Matej Delač, Emerson, Džemal Berberović, Haris Harba, Ahmad Kallasi, Samir Radovac, Hamza Čataković.

Edis Mulalić se odlučio za sljedećih jedanaest:

- Kjosevski, S. Stevanović, Kosorić, Memija, Bekrić, Blagojević, Bogičević, Stanić, Lendrić, Zahirović, M. Stevanović.

Na klupi Željezničara su: Irfan Fejzić, Mirko Kramarić, Nermin Zolotić, Dejan Djermanović, Damir Sadiković, Tiago, Emir Hodžurda.