BIH

LUKAČ: Nadam se da neću završiti kao Jozo Leutar

Direktor FUP-a održao konferenciju za novinare

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

22.4.2016

Zločinačke organizacije u FBiH imaju razvijen sistem djelovanja i metode zastrašivanja poput italijanske mafijaške grupe Cosa Nostra.Kazao je ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač. On je prezentirajući  izvještaj o radu FUP-a za prva tri mjeseca ove godine, između ostalog naveo i primjer zastrašivanja jedne tužiteljice ne navodeći joj ime..

- Nedavno smo imali slučaj gdje smo presretanjem razgovora čuli kako je jedan član organizirane kriminalne grupe prijetio jednoj tužiteljici kazavši da ako mu nešto bude, neće biti ni nje ni stručnog saradnika koji radi s njom- kazao je Lukač.

No, zapanjujuće je to da kada je pitao tužiteljicu kojoj je prijećeno, dobiva li prijetnje da je ona to kategorički negirala.

Direktor FUP-a, naveo je i da ima određenih političkih pritisaka i pokušaja da on bude smijenjen s pozicije koju obavlja, te je rekao da „ne zna hoće li završiti kao Jozo Leutar“.

Na novinarski upit dobiva li prijetnje s obzirom na izrečenu konstataciju, Lukač je rekao da nema direktnih prijetnji, ali da su kako je kazao zločinačke organizacije na sve spremne.

- Pokušavaju, imaju konkretne zahtjeve za uklanjanje direktora, bilo slanjem u penziju ili na groblje. Vrlo su drski, sa svim elementima mafijaškog djelovanja - kazao je Lukač.

Govoreći o aktivnostima koje policija provodi na suzbijanju terorizma i potencijalne opasnosti od ove pošasti, Lukač je kazao da su povratnici, ne samo sa sirijskog , nego i ukrajinskog ratišta opasna prijetnja za sigrnost u BiH, te da se država  tek mora suočiti s izazovom trajnog rješavanja tog problema.

Lukač je rekao da je u proteklih osam mjeseci u FBiH poduzeto niz mjera  i aktivnosti koje su duboko zahvatile djelovanje radikalnih zajednica u FBiH.

- Rezultat te akcije su dokumentirana kaznena djela ekstremizma koja procesuira Tužilaštvo BiH, a odnose na tri osobe koje su se borile u Siriji i Iraku.  Policija BiH raspolaže brojnim podacima i ima nekolik registara svih ovih osoba. Važnije je što smo stvorili presjek stanja djelovanja radikalnih zajednica - kazao je Lukač.

Prema Podacima FUP-a  broj bh. državljana na stranim ratištima u Siriji i Iraku varira između 200 i 250 osoba. Njih oko 50, kazao je Lukač, vratilo se sa tih ratišta , a podaci govore da ih je oko 50 poginulo.

Kao poseban problem u vezi odlazaka na strana ratišta, Lukač je istakao ideološku indoktrinaciju, ali je isto tako kazao da je u posljednje vrijeme odlazak bh. državljana u Sirijui i Iraku u trendu opadanja, te da postoje indicije da se određen broj onih koji su otišli na strana ratišta želi vratiti u BiH.

No, kazao je da će svi oni za koje postoje dokazi da su se borili  u redovima „Islamske države“ i i „El Nusre“ biti uhapšeni, odmah po povratku zemlju i da policija ima njihova imena, a Granična policija naloge d aih uhapsi.

Lukač je rekao i da policija nadzire one osobe koje su boravile u Siriji i Iraku. Istakao je da policija čini sve na obezbjeđenju što većeg stepena sigurnosti, ali da apsolutne garancije da terorističkih napada neće biti niko nema.

Kao veoma važan korak u borbi protiv terorizma Lukač je naveo potrebu da država kroz određene programe izvrši deradikalizaciju ekstremista.

Direktor FUP-a istakao je i da je ova policijska agencija u izvještajnom epriodu poduzela niz aktivnosti na sprečavanju i otkrivanju , kao i provođenju istraga organiziranog kriminala, nelegalne proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, međukantonalnog kriminala i drugih krivičnih djela.

Najavio je i aktivnosti u vezi istrage u vezi pljačke novčane pošiljke Unicredit banke iz oktobra 2010. godine, za koju je kazao da je „pljačka stoljeća“ u kojoj je otuđeno više od tri miliona eura.

Lukač je odgovarajući na novinarski upit kazao da ne zna razlog dolaska direktora CIA-e u Bosnu i Hercegovinu Johna O. Brennana, kao i da će u susretu s njim, ako Lukač bude govorio o terorizmu, reći ono što je u vezi s tom pojavom kazao i novinarima na današnjoj pres-konferenciji.