BIH

GRAČANICA: Susret na sajmu sa 94- godišnjim imamom Hasib ef. Čamdžićem

Ne pričam o politici, znaš da račvast kolac ne može u zemlju

H.ČALIĆ

21.4.2016

Danas je 7. gračanički sajam poduzetništva i obrta „Grapso expo“ posjetio najstariji Gračanlija, 95-godišnji Hasib ef.Čamdžić. Zdravlje ga odlično služi, pa je sam obilazio štandove, posebno one na kojima su se nudile i pokazivale starine. Riječ po riječ, tako je nastao razgovor sa efendijom Hasibom, koji je emitirala radio Gračanica. Stari efendija je potom govorio za "Avazov" Portal.

- U februaru mi je u 95. godini preselila supruga Zejfa. Teško je kada ostaneš bez nekoga s kim si proveo život, nekad dobar, nekad težak u svakakvo vrijeme. Ali, mora se dalje. Mene zdravlje dobro služi. Obradio sam nešto zemlje, hoću da imam domaću baštu. Ne dam se, ako legnem, teško ustanem - rekao je Čamdžić. 

Hasib je počeo pohađati medresu 1936. godine, pa ga prekinuo rat. U partizanima je bio s kraja rata, ali i poslije oslobođenja one Jugoslavije, ganjao je zaostale bande od BiH do Srbije, Crne Gore. Ukupno pet godina. Završila se i Medresa, a onda i prva služba u Liješnici kod Maglaja. No, tu se efendija nije dugo tadržao. Ni sam ne zna zašto, jedno jutro mu je savjetovano da ide, kud god zna. I otišao je ef.Hasib na sluižbovanje u Derventu, da bi se nakon dužeg vremena skrasio u rodnoj Gračanici u džematu Lipa, gdje je dočekao penziju, koju prima punih 28 godina.

Danas ef.Hasib vrijeme ponajviše provodi učeći Kur'an. Više ne vozi automobil, a poderao je tri „fiće“ i „juga“.

Ne voli politiku, na pitanje šta bi mijenjao, rekao je: Znaš dijete, kada se dvojica upetljaju u neki posao, ne ide. Nema tu sloge. Zbog čega kod nas tri predsjednika, što nije jedan kao u cijelom dunjaluku. Eto, zato ja neću o politici, jer i sam znaš da račvast kolac ne ide u zemlju - reče razboriti efendija Hasib Čamdžić.