BIH

RADONČIĆ SE SASTAO SA ČOVIĆEM: Bošnjačko - hrvatski odnosi odavno nisu bili u većoj krizi

Lideri SBB-a i HDZ-a sastali se u zgradi Predsjedništva BiH

K. Kešmer

21.4.2016

U Predsjedništvu BiH završen je sastanak lidera SBB-a Fahrudina Radončića i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

U izjavi novinarima lider SBB-a Fahrudin Radončić potvrdio je da je razgovarao sa hrvatskim članom Predsjedništva Draganom Čovićem.

S njim je, kako je naveo, razgovarao o odnosima Hrvata i Bošnjaka.

- Nakon mog odsustva iz političkog života na određeno vrijeme u razgovoru sa gospodinom Čovićem shvatio sam da hrvatsko-bošnjački odnosi odavno nisu bili gori i da u tom smislu u predstojećem vremenu treba mnogo energije da se oni učine kao odnosi sa više povjerenja i efikasnosti, gdje će se mnogi problemi koji godinama stoje napokon početi rješavati – kazao je Radončić.

covic-radoncic

Radončić i Čović u kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH (Foto: Fena)

Na pitanje novinara da li će SBB nakon odustajanja Bakira Dautbašića od kandidatske pozicije za ministra komunikacija i saobraćaja BiH predložiti nekog novog kandidata, Radončić je izjavio:

"Gospodin Dautbašić u najboljoj namjeri da relaksira unutarkoalicione odnose povukao svoju kandidaturu. Mi ćemo naravno kao SBB gledati da on ima punu satisfakciju u unutarstranačkoj hijerarhiji. Mi ćemo vrlo brzo predložiti novog kandidata za to mjesto.“

Kao novog kandidata kojeg bi SBB mogao predložiti za ovu funkciju u Vijeću ministara, lider SBB-a naveo je Ismira Jusku, generalnog sekretara SBB-a i trenutno ministra unutrašnjih poslova KS.

- On se za nekoliko mjeseci ministarskog posla u KS pokazao izvanrednim i vrlo efikasnim političarem – naveo je Radončić.

Na upit novinara da li će se sastajati s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, Radončič je kazao:

"Koliko ja znam, sada u 15 sati u Mostaru razgovaraju delegacije SDA i SBB-a vezano za pitanje Mostara, u 16 sati razgovaraju delegacije SDA i HDZ, u ovom trenutku nemam planiran susret sa gospodinom Izetbegovićem i nismo se čuli.“

Na pitanje novinara da li on smatra da se rješenje za Mostar može naći u vremenu koje je preostalo, Radončić je kazao da bi volio da može, ali da ima osjećaj da je Mostar samo vrh ledenog brijega i da se ovdje počinje dešavati jedan vrlo delikatan i traumatičan proces potrebe rješavanja svih teških pitanja iz hrvatsko-bošnjačkog odnosa.